ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραζιλία: Στους 610 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ο υπουργός Οικονομίας, την ώρα που η πανδημία πλησιάζει στην κορύφωσή της, προειδοποίησε ότι μπορεί μέσα σε έναν μήνα να υπάρξει «κατάρρευση της οικονομίας»

ΑΜΠΕ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 610 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στoν COVID-19 και 9.888 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Με τα νεότερα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε επισήμως σε 9.146 νεκρούς επί συνόλου 135.106 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ υποτιμημένος.

Μολαταύτα, η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των πολιτειών της χώρας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις, την ώρα που η πανδημία πλησιάζει στην κορύφωσή της, προειδοποίησε χθες ότι μπορεί μέσα σε έναν μήνα να υπάρξει «κατάρρευση της οικονομίας», με ελλείψεις τροφίμων και κοινωνική «αποσύνθεση», εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.

«Ο συναγερμός αυτός είναι σοβαρός», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως ως τώρα «ο κόσμος έχει λεφτά στα χέρια» αλλά «τις επόμενες 30 ημέρες μπορεί να αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια (των καταστημάτων), η παραγωγή να αποδιοργανωθεί», η χώρα να «εισέλθει» σε μια φάση «όχι μόνο κατάρρευσης της οικονομίας, αλλά κοινωνικής αποσύνθεσης».

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, παρών όταν εκφράστηκε ο Γκέτζις, θύμισε για νιοστή φορά πως εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η πλειονότητα των κυβερνητών, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να σωθούν ζωές.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα του ιού και πρέπει να σώσουμε ζωές. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ολοένα περισσότερο» και αυτό είναι «το ζήτημα της απασχόλησης» και «της οικονομίας», καθώς κάθε δραστηριότητα «έχει σταματήσει», είπε. «Η μάχη εναντίον του ιού δεν μπορεί να προκαλεί περισσότερες ζημιές από τον ίδιο τον ιό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υποβαθμίζει εξαρχής την υγειονομική απειλή, αναφερόμενος στον COVID-19 με τον όρο «γριπούλα».

Στις μεγάλες πόλεις, όπως το Σαν Πάουλου, το Ρίο, η Ρεσίφε, η Μανάους, οι μονάδες εντατικές θεραπείας έχουν πλέον φθάσει στα πρόθυρα του κορεσμού.

Η Βραζιλία, η οικονομία της οποίας δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ιστορική ύφεση του 2015 και του 2016, κινδυνεύει να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 5,3% φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/ygeia/vrazilia-stous-610-oi-nekroi-to-teleytaio-24oro
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  ΗΠΑ  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση