ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Δαπάνη «φωτιά» για τη νέα βασιλική θαλαμηγό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η θαλαμηγός θα αποδειχθεί ικανή να αποσβέσει τo κόστος ναυπήγησής της

Kathimerini.gr

Τα 250 εκατ. στερλίνες –50 εκατ. περισσότερες από τον αρχικό προϋπολογισμό– ενδέχεται να φθάσει το κόστος ναυπήγησης της νέας βασιλικής θαλαμηγού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Αμυνας. Μιλώντας σε συνέδριο στο Γκρίνουιτς, ο υπουργός Μπεν Ουάλας εξήγησε ότι το σκάφος που θα αντικαταστήσει την παροπλισμένη βασιλική θαλαμηγό «Μπριτάνια», σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, θα κοστίσει μεταξύ 200 και 250 εκατ. στερλινών, αύξηση κόστους της τάξης του 25% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Αμυνας έσπειρε τη σύγχυση δημοσιεύοντας προσχέδιο συμβολαίου με τον κατασκευαστή, το οποίο εμφάνιζε το τελικό κόστος της θαλαμηγού να βρίσκεται στα 150 εκατ. στερλίνες.

«Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη χάσει τον έλεγχο του ματαιόδοξου σχεδίου του. Οι Εργατικοί θα αναστείλουν αμέσως κάθε τέτοιο σχέδιο διασπάθισης δημόσιων πόρων και θα επενδύσουν συνετά τα χρήματα αυτά για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Νικ Τόμας – Σίμονς. Ο Μπόρις Τζόνσον, όμως, επιμένει ότι η βασιλική θαλαμηγός θα αποδειχθεί ικανή να αποσβέσει τη δαπάνη ναυπήγησής της, καθώς θα λειτουργήσει «ως πλωτή πρεσβεία, ικανή να προωθεί τα διπλωματικά και εμπορικά συμφέροντα της Βρετανίας σε παραθαλάσσιες πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας.

Τη σημαντική απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων του υπουργείου για κόστος 150 εκατ. στερλινών και των δηλώσεων του πρωθυπουργού ερμήνευσαν πηγές του υπουργείου ως «φιλόδοξη εκτίμηση» των οικονομικών υπηρεσιών, που δεν έλαβε υπόψη ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες της ναυπήγησης.

Τον Οκτώβριο, η βρετανική κυβέρνηση θα εγκαινιάσει μειοδοτικό διαγωνισμό για τη ναυπήγηση της βασιλικής θαλαμηγού, με το συμβόλαιο να υπογράφεται τον Δεκέμβριο. Την κατασκευή θα αναλάβει βρετανικό ναυπηγείο, ενώ ο σχεδιασμός της θα επιτρέπει τη χρήση της και για αμυντικούς σκοπούς. Η ιστορική θαλαμηγός «Μπριτάνια», που συνδέθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον δούκα του Εδιμβούργου, παροπλίσθηκε το 1997, ύστερα από 44 χρόνια υπηρεσίας, και μετατράπηκε σε μουσείο στο λιμάνι του Εδιμβούργου. Αν και το όνομα της νέας θαλαμηγού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, όλοι πιστεύουν ότι θα αναφέρεται στον προσφάτως εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση