ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Ο Τζόνσον προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του

«Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τους νέους υπουργούς εστιάζοντας στην ενότητα και την ανασύνταξη της χώρας»

Kathimerini.gr

Σε ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται τόσο το Reuters όσο και το AFP.

Το Reuters σημειώνει ότι ο Τζόνσον να κάνει ανασχηματισμό προκειμένου «να δημιουργήσει μια δυνατή και ενωμένη ομάδα, που θα εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2019 και θα αντιμετωπίσει την περιφερειακή ανισότητα», όπως τόνισε κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ότι «ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τους νέους υπουργούς εστιάζοντας στην ενότητα και την ανασύνταξη της χώρας».

Δύσκολος χειμώνας

Με την προειδοποίηση ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την COVID» και ότι ο επερχόμενος χειμώνας μπορεί να θέσει σε σκληρή δοκιμασία ό,τι έχει μέχρι τώρα κατακτηθεί, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε χθες τη στρατηγική της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της πανδημίας τους επόμενους, ψυχρότερους μήνες «όπου ο ιός έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα», όπως υπενθύμισε.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι χάρη στον μαζικό εμβολιασμό, στη σοβαρή οικονομική ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και στα στοιχειώδη προστατευτικά μέτρα που ακολουθούνται, το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι μία από τις πιο ελεύθερες κοινωνίες και τις πιο ανοιχτές οικονομίες» του κόσμου.

Ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 16 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό 81% και δήλωσε ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι το βρετανικό εμβόλιο AstraZeneca βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου οπλοστασίου κατά της νόσου.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι που καταγράφονται αυτή την εποχή στη χώρα του είναι τέσσερις με πέντε φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους αριθμούς τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επί του παρόντος, εμφανίστηκε απρόθυμος να λάβει σκληρά περιοριστικά μέτρα, ρίχνοντας το βάρος στον εμβολιασμό των πέντε εκατομμυρίων ομοεθνών του που, ενώ είχαν τη δυνατότητα, απέφυγαν μέχρι σήμερα τον εμβολιασμό.
Οπως ανέφεραν οι κορυφαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα, οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι εννέα φορές μεγαλύτερες για τους ανεμβολίαστους.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να χορηγείται τρίτη δόση εμβολίου σε ευάλωτες ομάδες και στους πολίτες άνω των 50 ετών, ενώ επεκτείνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά 12-15 ετών.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι και τα εθελοντικά μέτρα –όπως το να φοράνε οι πολίτες μάσκα σε χώρους συνωστισμού– έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Α΄ της κυβέρνησης για τον έλεγχο της πανδημίας.

Παράλληλα, ο Τζόνσον ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει επεξεργαστεί Σχέδιο Β΄ για την περίπτωση όπου η πανδημία θα αρχίσει να επεκτείνεται εκτός ελέγχου, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Σε αυτή την περίπτωση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν σταδιακά αυστηρότερα μέτρα, όπως η καθιέρωση υγειονομικού διαβατηρίου, η υποχρεωτικότητα της μάσκας και των πιστοποιητικών COVID για ορισμένους χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση