ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

CNN: Ρωγμές στο πλάνο Πούτιν

Tα «πλήγματα ακριβείας» της Ρωσίας έχουν γίνει πολύ λιγότερο ακριβή και οι χερσαίες δυνάμεις της πασχίζουν να καταλάβουν εδάφη

«Δύο εβδομάδες αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία , τα «πλήγματα ακριβείας» της Ρωσίας έχουν γίνει πολύ λιγότερο ακριβή και οι χερσαίες δυνάμεις της πασχίζουν να καταλάβουν εδάφη.

Την παραμονή της επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε 48 έως 72 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ωστόσο, η γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας εξακολουθεί να βρίσκεται στα κτίριά της.

Αν, όπως υποστήριζε ο Πούτιν, η Ουκρανία δεν ήταν πραγματική χώρα, σίγουρα θα είχε καταρρεύσει μέχρι τώρα. Αλλά ακόμη και με 150.000 Ρώσους στρατιώτες εντός των συνόρων της, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, οι Ρώσοι ελέγχουν, το πολύ, περίπου το 10% της Ουκρανίας.

Στο έδαφος: Σοβαρές οχυρώσεις και αμέτρητα σημεία ελέγχου έχουν ξεφυτρώσει γύρω από το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις -προς έκπληξη πολλών παρατηρητών- υπήρξαν ευέλικτες και αποτελεσματικές ενάντια στα ρωσικά τεθωρακισμένα που προσπαθούν να προχωρήσουν.

Μικρές, κινητές μονάδες με γνώση της περιοχής έχουν αποκόψει τις ρωσικές φάλαγγες. Τα αντιαρματικά όπλα που αποκτήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αφήσει φλεγόμενα (ρωσικά) οχήματα σε δρόμους όλης της χώρας. Τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά drones που έχουν αναπτυχθεί είναι ακριβή και αποτελεσματικά.

Στις λίγες περιοχές που καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις —ακόμα και εκείνες που είναι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνες— πλήθη εκατοντάδων ανθρώπων επιτίθενται στους σαστισμένους Ρώσους στρατιώτες . Έχουν φτιάξει βουνά από λάστιχα για να υπερασπιστούν τις πόλεις τους και έχουν ζωγραφίσει στους δρόμους σημάδια.

Όχι όμως ότι οι Ουκρανοί έχουν το πάνω χέρι: Δεν μπορούν να νικήσουν την πολύ ανώτερη ρωσική δύναμη, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι -ενισχυμένοι με όπλα και άλλη βοήθεια που ρέει πέρα από τα σύνορα- μπορούν ακόμη να αρνούνται τη νίκη στον Πούτιν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση