ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

CNN: Ξεμένουν από ηθικό και σφαίρες οι μισθοφόροι του Πούτιν

Ακόμη και η ομάδα Wagner, που καλείται να μπαλώσει τρύπες στις ρωσικές γραμμές, έχει προβλήματα

Ενώ τα προβλήματα εφοδιασμού και ηθικής, καθώς και οι ισχυρισμοί για εγκλήματα πολέμου έχουν τεκμηριωθεί καλά μεταξύ των τακτικών ρωσικών στρατευμάτων, η ύπαρξη παρόμοιων κρίσεων μεταξύ των διαβόητων μισθοφόρων Wagner αποτελούν κακό οιωνό για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του CNN.

Οι δυνάμεις Wagner απολαμβάνουν για αρκετά χρόνια παγκόσμια φήμη. Όμως, καθώς η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία καταρρέει, και η ανακοίνωση μιας «μερικής επιστράτευσης» για τους τόσο αναγκαίους στρατεύσιμους έχει ωθήσει περισσότερους από 200.000 Ρώσους πολίτες να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, φαίνονται πλέον και οι πρώτες ρωγμές σε αυτήν την υποτιθέμενη ελίτ των δυνάμεων κρούσης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν η Ρωσία δεν χρησιμοποιούσε μισθοφορικές ομάδες σε τόσο μαζική κλίμακα, δεν θα υπήρχε περίπτωση επιτυχίας όπου έχει νικήσει μέχρι τώρα ο ρωσικός στρατός», είπε στο CNN ο Μαράτ Γκαμπιντούλιν, πρώην διοικητής της Wagner είχε στη διοίκησή του 95 μισθοφόρους στη Συρία.

Σε επαφή με πρώην συντρόφους που πολεμούν τώρα στην Ουκρανία, ο Γκαμπιντούλιν είπε ότι η χρήση μισθοφόρων από τη Ρωσία έχει αυξηθεί καθώς η διεξαγωγή του πολέμου από το Κρεμλίνο έχει περιέλθει σε αταξία.

Πολύτιμη δύναμη κρούσης

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε στο CNN ότι τα στρατεύματα Wagner αναπτύσσονται στις «πιο δύσκολες και σημαντικές αποστολές» στην Ουκρανία, παίζοντας βασικό ρόλο στις ρωσικές νίκες στη Μαριούπολη και τη Χερσώνα.

«Ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να χειριστεί [τον πόλεμο] χωρίς μισθοφόρους», σύμφωνα με τον Γκαμπιντούλιν, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας πολύ μεγάλος μύθος περί ενός ισχυρού ρωσικού στρατού».

Σήμερα, τουλάχιστον 5.000 μισθοφόροι που συνδέονται με την ομάδα Wagner επιχειρούν με τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNN ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας που παρακολουθούσε τον Wagner στην Ουκρανία. Αυτός ο αριθμός υποστηρίχθηκε από μια γαλλική πηγή πληροφοριών που σημείωσε ότι ορισμένοι μαχητές της Wagner είχαν εγκαταλείψει την αφρικανική ήπειρο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ομάδας στην Ουκρανία.

Όμως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά πια επί τους εδάφους: «Η Βάγκνερ έχει υποστεί υψηλές απώλειες στην Ουκρανία, ειδικά μεταξύ νέων και άπειρων μαχητών», σύμφωνα με μια ανώτερη πηγή στον τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, που μίλησε τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γιουσόφ είπε επίσης ότι η Wagner χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να μπαλώσει τρύπες στη ρωσική πρώτη γραμμή. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Βάγκνερ χρησιμοποιείται σε διαφορετικές γραμμές του μετώπου. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις, λέει, με μεγάλη ανάγκη να εφοδιαστούν τα στρατεύματα Wagner με πυρομαχικά, τρόφιμα και υποστήριξη για εκτεταμένες επιχειρήσεις, ενώ η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στη διοικητική μέριμνα των Ρώσων.

Πλάνα από κάμερα σώματος που φέρονται να είχαν μαχητές της Wagner τον Αύγουστο δόθηκε στο CNN από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και δείχνει μισθοφόρους να παραπονούνται για έλλειψη θωράκισης και κράνη. Σε άλλο βίντεο, ένας μαχητής παραπονιέται για εντολές να επιτεθούν σε θέσεις της Ουκρανίας όταν η μονάδα του έχει ξεμείνει από πυρομαχικά.
Οι μονάδες της Βάγκνερ έχουν επίσης εξαντληθεί από τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε απάντηση, στράφηκαν για πρώτη φορά σε δημόσιες… προσλήψεις: Στη Ρωσία έχουν εμφανιστεί διαφημιστικές πινακίδες που ζητούν νέα στελέχη για τη Βάγκνερ. Διακοσμημένο με έναν αριθμό τηλεφώνου και μια φωτογραφία μαχητών ντυμένων με καμουφλάζ, το σύνθημά τους – «Η Ορχήστρα ‘W’ σε περιμένει» – παραπέμπει στο παρελθόν της Βάγκνερ ως «ορχήστρα», ενώ οι μισθοφόροι της φέρουν το παρατσούκλι «μουσικοί».

Απόγνωση

Τον Σεπτέμβριο άλλωστε εμφανίστηκε και οπτικό υλικό από στρατολόγηση εθελοντών σε ρωσικές φυλακές, χωρίς μάλιστα να είναι πια απαραίτητη η πρότερη εμπειρία σε στρατιωτικά. «Είναι μια πράξη απόγνωσης» σχολίασε τη σχετική στρατολόγηση εθελοντών ο Γκαμπιντούλιν.

Τα προβλήματα της Βάγκνερ στην Ουκρανία έχουν προξενήσει κι εκεί ένα ευρύτερο πρόβλημα: τη δυσαρέσκεια στις τάξεις της. Για μια ομάδα που εξαρτάται από την ελκυστικότητα των μισθών και της εργασίας της, αυτό είναι κρίσιμο.

Από τις τηλεφωνικές κλήσεις που είχαν υποκλαπεί, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον Αύγουστο παρατήρησαν «γενική πτώση του ηθικού και της ψυχολογικής κατάστασης» των στρατευμάτων Βάγκνερ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών άμυνας, ο κ. Γιουσόφ. Είναι μια τάση που έχει δει και στα ρωσικά στρατεύματα ευρύτερα.

Η μείωση των απαιτήσεων στρατολόγησης Βάγκνερ δείχνει επίσης απογοήτευση, είπε, και ο αριθμός των «πραγματικά επαγγελματιών στρατιωτών που είναι πρόθυμοι να προσφερθούν εθελοντικά για να πολεμήσουν με τον Βάγκνερ» επίσης μειώνεται.

Ο πρώην διοικητής Γκαμπιντούλιν, ο οποίος λέει ότι μιλάει με τους παλιούς του συντρόφους σχεδόν καθημερινά, εξήγησε ότι αυτή η απογοήτευση οφειλόταν στη δυσαρέσκειά τους «με τη συνολική οργάνωση των μαχών: την αδυναμία [της ρωσικής ηγεσίας] να λάβει ικανές αποφάσεις, να οργανώσει μάχες».

Πηγή: CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση