ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαδηλώσεις στην Τουρκία: Η «Μαύρη Παρασκευή» του Ερντογάν

Στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και άλλες πόλεις έλαβαν χώρα χθες μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αντικυβερνητικά πανό και το σύνθημα «Παραιτηθείτε» δίπλα στο «Black Friday»

Kathimerini.gr

Πολλοί Τούρκοι έσπευσαν χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας, να εκμεταλλευθούν τις εκπτώσεις της «Μαύρης Παρασκευής», αν και ο όρος, που στη χριστιανική Δύση συνδέεται με την εορτή των Ευχαριστιών, αποφεύγεται στη μουσουλμανική Τουρκία, όπου η Παρασκευή θεωρείται ημέρα αργίας και προσευχής. Αναζητώντας πιο αποδεκτούς όρους, η Amazon διαφήμιζε την «Παρασκευή που Λαχταράμε», η Media Markt την «Υπέροχη Παρασκευή» κι άλλες εταιρείες την «Καλύτερη Παρασκευή».

Οι ευφημισμοί δεν στάθηκαν ικανοί, όμως, να απαλύνουν τα πικρά αισθήματα των Τούρκων για τον πληθωρισμό που εξασθενίζει την αγοραστική τους δύναμη, την κατακρήμνιση της λίρας που εξανεμίζει τις τραπεζικές καταθέσεις τους και τις ελλείψεις που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται στην αγορά. Στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και άλλες πόλεις έλαβαν χώρα χθες μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αντικυβερνητικά πανό και το σύνθημα «Παραιτηθείτε» δίπλα στο «Black Friday», όπου το μαύρο έπαιρνε ένα άλλο, πιο πολιτικό νόημα.

Διαδηλώσεις γυναικών

Μεγαλύτερες διαδηλώσεις, με συμμετοχή κυρίως γυναικών και ομοφυλοφιλικών οργανώσεων, έλαβαν χώρα την Παρασκευή με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η αστυνομία κατέστειλε με χρήση δακρυγόνων και κλομπ τη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου το σύνθημα «Παραιτηθείτε» δέσποζε και πάλι.

Χθες το μεσημέρι, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την παράταση της φυλάκισης του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος συνελήφθη πριν από τέσσερα χρόνια και δεν έχει προς το παρόν καταδικαστεί για κανένα αδίκημα. Στο δικαστήριο παρευρέθηκαν και ορισμένοι από τους πρεσβευτές δέκα χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που είχαν παρέμβει υπέρ της αποφυλάκισης του Καβαλά τον Οκτώβριο, προκαλώντας διπλωματικό πόλεμο με την Τουρκία.

Περίπου την ίδια ώρα, αστυνομικοί συνέλαβαν στην Αγκυρα τον απόστρατο αξιωματικό Μετίν Γκουρτζάν, ιδρυτικό μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA υπό τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι λόγοι της σύλληψής του δεν είχαν διευκρινιστεί από τις Αρχές μέχρι χθες το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση