ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:37
 

Διαμεσολάβηση Σίσι στις κρίσεις Λιβύης και Σουδάν

Η Δύση, κυρίως χώρες της ΕΕ, στηρίζονται όλο και περισσότερο στην συνεργασία της κυβέρνησης Σίσι για την τακτοποίηση σειράς ζητημάτων.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Αξιοσημείωτο ρόλο στον νέο γεωστρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου επιφυλάσσουν οι τελευταίες εξελίξεις και οι αναδυόμενες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στην Αν. Μεσόγειο και συνομιλεί με τη Δύση για την τροπή των εξελίξεων.

Χθες, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει το δυτικό κομμάτι της Λιβύης και εδώ και δέκα ημέρες επιχειρεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Στη συνάντηση Αμντέλ Φαττάχ Σίσι - Χάφταρ συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη. Η Αίγυπτος εξέφρασε με ηχηρό τρόπο την υποστήριξη της στις δυνάμεις της δυτικής Λιβύης.

Με τη νέα κίνηση, η Αίγυπτος τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν τη «σιωπηλή υποστήριξη» μεγάλων δυνάμεων, όπως η Γαλλία και η Ρωσία. Σε αντίθεση με αυτούς τους παράγοντες, χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Όλα δείχνουν ότι στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ βρίσκεται και ο άξονας Σαουδική Αραβία - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - αραβικές μοναρχίες του Αραβικού Κόλπου.

Ο ρόλος της Αιγύπτου στην κρίση του Σουδάν

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Αίγυπτο να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και στο γειτονικό Σουδάν. Αναλύσεις στην Αίγυπτο τονίζουν ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σουδάν μακροπρόθεσμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αιγύπτου, η οποία με ενδιάμεσο τρόπο έχει εμπλακεί στην κρίση της γειτονικής χώρας.

Σουδάν και Αίγυπτος διαφωνούν παραδοσιακά σε σειρά ζητημάτων. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η παραμεθόρια γραμμή και άλλα ζητήματα αποτελούν αγκάθια στις διμερείς σχέσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από την αλλαγή καθεστώτος στο Σουδάν, η Αίγυπτος στοχεύει στην ανάδυση ενός νέου, φιλοαιγυπτιακού πλαισίου στο Χαρτούμ που θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην επίλυση πολλών προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις.

Η Δύση στηρίζεται στη συνεργασία της Αιγύπτου

Την ανάδειξη της Αιγύπτου ως περιφερειακή δύναμη έρχεται να πλαισιώσει και μια άλλη εξέλιξη. Η Δύση, κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζονται όλο και περισσότερο στην συνεργασία της κυβέρνησης Σίσι για την τακτοποίηση σειράς ζητημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, χθες, εκτός από τον στρατηγό Χάφταρ δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο έναν σημαντικό επισκέπτη. Ο Υπουργός Άμυνας της Πορτογαλίας Joao Gomes Cravinho συζήτησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο την προοπτική της ανάπτυξης των διμερών αμυντικών σχέσεων σε πολλά πεδία.

Στη νέα περίοδο η Πορτογαλία εντάσσεται στην λίστα των νέων συνεργατών και συμμαχικών χωρών της Αιγύπτου, όπου ξεχωρίζουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού».

Θρίαμβος για Μπόρις Τζόνσον

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X