ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε.: Επιλογή των κρατών-μελών η αποδοχή ταξιδιωτών με μία δόση εμβολίου χωρίς τεστ

Από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα τρία χρειάζονται δύο δόσεις

Kathimerini.gr

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Στην ευχέρεια των κρατών-μελών θα είναι να δέχονται ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίων τα οποία απαιτούν δύο δόσεις για την πλήρη ανοσολογική απόκριση. Όπως δήλωσε προ ολίγου ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», «θα είναι επιλογή των κρατών-μελών» αν θα δέχονται, χωρίς την απαίτηση αρνητικού διαγνωστικού τεστ ή αποδεικτικού ανάρρωσης, επισκέπτες που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), τα τρία (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) χρειάζονται δύο δόσεις.

Ο κ. Ρέιντερς ανέφερε επίσης ότι, βάσει του συμβιβασμού που επετεύχθη προχθές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να μην επιβάλλουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε κατόχους των Πιστοποιητικών (EU Covid Certificates, όπως τελικά ονομάστηκαν), εκτός αν προκύψει «ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης» σε κάποια χώρα. Στην περίπτωση αυτή, εξήγησε, οι χώρες προορισμού των ταξιδιωτών θα μπορούν να επιβάλλουν μέτρα όπως καραντίνα ή διαγνωστικά τεστ, υπό τον όρο ότι θα ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη και θα βασίζουν την απόφασή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου μένει να υιοθετηθεί επισήμως από τις δύο πλευρές. Χαιρετίζοντας τον συμβιβασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ώθησε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την υλοποίηση των εθνικών συστημάτων πιστοποίησης ώστε το πανευρωπαϊκό Πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατόν».

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κανονισμού είναι η 1η Ιουλίου. Στη φάση αυτή εξελίσσεται ο πρώτος κύκλος τεχνικών δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την κοινή ευρωπαϊκή πύλη, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης στις αρχές Ιουνίου. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Ρέιντερς, 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν δοκιμάσει επιτυχώς το σύστημα. Η Ελλάδα, εκτός από τη διεπαφή με την κοινή ευρωπαϊκή πύλη, διενήργησε τεχνικές δοκιμές και με τη Γερμανία και την Ισλανδία. Μία μικρή ομάδα χωρών χρειάζονται περισσότερο χρόνο και θα δοκιμαστούν μετά τις αρχές Ιουνίου. Ο επίτροπος Δικαιοσύνης εξέφρασε την προσδοκία ότι θα είναι έτοιμες πριν το τέλος Ιουνίου. Πρόσθεσε πάντως ότι θα είναι δυνατή η έκδοση και χρήση Πιστοποιητικών και πριν την 1η Ιουλίου, υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Το Πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, σε έγγραφη ή ψηφιακή μορφή. Θα καταγράφει αν, πότε και με ποιο εμβόλιο έχει εμβολιαστεί ο κάτοχός του, αν έχει αναρρώσει από Covid-19 στις προηγούμενες 180 ημέρες ή αν έχει αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ (PCR ή rapid αντιγόνου).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν πιέσεων από το Κοινοβούλιο, δεσμεύθηκε να παράσχει 100 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικούς πόρους για την επιδότηση των τεστ, ειδικά για άτομα που διασχίζουν τακτικά τα σύνορα ή έχουν στενούς συγγενείς σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο κ. Ρέιντερς, απαντώντας σε ερώτηση που ανέφερε ότι το ποσό αυτό μεταφράζεται σε πολύ μικρό αριθμό τεστ PCR, τόνισε ότι θα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα (φθηνότερα) τεστ αντιγόνου, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, συνεχώς βελτιώνεται. Υπενθύμισε, δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει 20 εκατομμύρια rapid τεστ αντιγόνου, δαπανώντας 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι στη διαδικασία κοινής προμήθειας 550 εκατομμυρίων επιπλέον τεστ, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ