ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:14
 

Εκδοση του Ασάντζ για βιασμό ζητεί η Σουηδία

Δυσχεραίνουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να τον δικάσουν για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

Newsroom Κ, Αθήνα

Την εισαγγελική έρευνα γύρω από την υπόθεση βιασμού με δράστη τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ άνοιξε εκ νέου η Σουηδία, που θα ζητήσει τώρα την έκδοσή του από τη βρετανική Δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία των σουηδικών αρχών δυσχεραίνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάντζ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Η εισαγγελέας της Στοκχόλμης Εύα-Μαρί Πέρσον είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συνεχίσει την προκαταρκτική έρευνα, η οποία είχε διακοπεί το 2017 χωρίς να ασκηθεί δίωξη στον Ασάντζ, αφού αυτός είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Ασάντζ, που αρνείται την κατηγορία βιασμού, συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Βρετανία, έχοντας περάσει επτά χρόνια στην πρεσβεία της νοτιοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο.

Η Σουηδέζα εισαγγελέας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάντζ από τις βρετανικές αρχές και την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, πρώτο βήμα για τη διαδικασία έκδοσής του προς τη Σουηδία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν και αυτές την έκδοση του Ασάντζ για συνωμοσία που οδήγησε στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, μεταξύ των οποίων διπλωματικά τηλεγραφήματα και ζητήματα που αφορούσαν τη διεξαγωγή των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Τα βρετανικά δικαστήρια θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν για τα δύο αιτήματα έκδοσης, με τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ να έχει τον τελικό λόγο. Ο 47χρονος Ασάντζ κρατείται αυτή τη στιγμή σε φυλακή του Λονδίνου, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 ημερών για τη φυγή του στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012.

Το αδίκημα του βιασμού παραγράφεται μετά το πέρας δεκαετίας στη Σουηδία, διορία που εκπνέει τον Αύγουστο, υποχρεώνοντας τη σουηδική εισαγγελία να κινηθεί γρήγορα. Εάν καταδικαστεί για βιασμό στη Σουηδία, ο Ασάντζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Δυστυχώς κ. Σαβεριάδη, ό,τι και να πείτε στον Άντρο Κυπριανού, δεν πρόκειται να το αντιληφθεί. Οι ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Τα μηδενικά έβαλαν φωτιά στον προεκλογικό

«O μορφασμός του Άντρου φανερώνει προβληματικό άνθρωπο. »
ΑΚΑ  |  09:19

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X