ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκλογές στην Ολλανδία: Πρώτη η ακροδεξιά του Βίλντερς, σύμφωνα με τα exit-polls

Η ακροδεξιά του Γκέρτ Βίλντερς παρουσιάζεται να αυξάνει τις έδρες της, από 17 που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές του 2021, σε 35, σύμφωνα με τα exit-polls

Kathimerini.gr

Οι κάλπες, που στήθηκαν σήμερα στην Ολλανδία για την εκλογή της κυβέρνησης που θα διαδεχθεί τον πρόωρα παραιτηθέντα Μαρκ Ρούτε στην εξουσία, έχουν πια κλείσει και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη μέρα των – κατά πάσα πιθανότητα δύσκολων και ενδεχομένως χρονοβόρων – διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Σύμφωνα με τα exit-polls,

– το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς έρχεται πρώτο με 35 έδρες (σε σύνολο 150)

– η Αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA), υπό την ηγεσία του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς, ακολουθεί με 26 έδρες

– το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε, στην ηγεσία του οποίου βρίσκεται πια η γεννημένη στην Τουρκία 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, έρχεται τρίτο με 23 έδρες

– και το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του 49χρονου πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Πίτερ Ομτσιχτ παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 20 έδρες

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία δεν έχει εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή για τα κόμματα αλλά ούτε και σύστημα με «μπόνους» εδρών.

«Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι μίλησαν και είπαν ότι δεν πάει άλλο. Θα περιορίσουμε το “τσουνάμι των αιτήσεων ασύλου” και τη μετανάστευση. Θα παραδώσουμε τη χώρα πίσω στους Ολλανδούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο 60χρονος Γκερτ Βίλντερς πανηγυρίζοντας έπειτα από την ανακοίνωση των exit-polls.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2021, το VVD του Μαρκ Ρούτε είχε λάβει 21,9% και 34 έδρες, το PVV του ακροδεξιού Βίλντερς 10,8% και 17 έδρες, και το CDA από το οποίο προέρχεται ο Πίτερ Ομτσιχτ 9,5% και 15 έδρες, ενώ τα GroenLinks και PvdA που τώρα κατέβηκαν σε κοινό μπλοκ είχαν λάβει κάτω από 6% και 9 έδρες έκαστο.

Ο Φρανς Τίμερμανς (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Υπενθυμίζεται ωστόσο και κάτι άλλο: ότι έπειτα από τις προηγούμενες εκλογές του 2021 είχε χρειαστεί να περάσουν περίπου εννέα μήνες για να σχηματιστεί τελικώς μια κυβέρνηση συνεργασίας στην Ολλανδία, τότε υπό τον Ρούτε, μια κυβέρνηση η οποία τελικώς κατέρρευσε πρόωρα το περασμένο καλοακαίρι υπό το βάρος της πρόκλησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Η γεννημένη στην Τουρκία Ντιλάν Γεσιλγκιόζ που διαδέχθηκε τον Ρούτε στην ηγεσία του VVD (φωτ. Reuters)

Πλέον, έπειτα από τις σημερινές εκλογές, αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα – μάλλον μακρά – περίοδο μετεκλογικών διαπραγματεύσεων που μένει να φανεί εάν θα οδηγήσει τελικώς την ακροδεξιά στην εξουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση