ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκλογές στις 14 Μαΐου «έδειξε» ο Ερντογάν

«Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο Τραπέζι των Εξι [την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης] την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος

Kathimerini.gr

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «έδειξε» την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

«Ο αείμνηστος Μεντερές μπήκε στις καρδιές του έθνους στις 14 Μαΐου 1950 λέγοντας ότι αρκεί πια ο λόγος του έθνους και βγήκε από την κάλπη με μια συντριπτική νίκη. Θα ξεκινήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, του έθνους μας 73 χρόνια μετά, για άλλη μια φορά την ίδια μέρα. Θα έλεγα φτάνει πια σε αυτούς τους πραξικοπηματίες γελωτοποιούς, αυτούς τους ανίκανους συνομιλητές, που βρέθηκαν μπροστά μας», είπε μεταξύ άλλων.

«Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο ‘Τραπέζι των Εξι” [την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης] την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια», σημείωσε ακόμη. Το «Τραπέζι των Έξι» είναι μια εκλογική συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP (κληρονόμος του Μουσταφά Κεμάλ). Μόνο το (φιλοκουρδικό, δημοκρατικό αριστερό) HDP, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συμμετέχει στη συμμαχία αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί ο πρόεδρος της Τουρκίας και προ ημερών, παραπέμποντας εκ νέου στην ίδια ημερομηνία και επισπεύδοντας τις κάλπες που είναι προγραμματισμένο να στηθούν τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, ο κόσμος έχει το λόγο”». Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανετράπη σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, αποτελεί τακτικά «έμπνευση» για τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η 14η Μαΐου, όπως έχει γράψει η «Κ», είναι μια πιθανή ημερομηνία και για τον «δεύτερο γύρο» των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, εφόσον οι πρώτες κάλπες – της απλής αναλογικής – στηθούν στις 9 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση