ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκρηξη οργής στο Ισραήλ

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Kathimerini.gr

Μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους κατά δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα διαδηλώσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας, όπως ισχυρίστηκαν οι διοργανωτές.

Το Ισραήλ έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από 9 εκατομμύρια, οπότε, αν οι εκτιμήσεις των διοργανωτών είναι σωστές, περίπου το 5% των Ισραηλινών βγήκε στους δρόμους για να εκφράσει την αντίθεσή του στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Σχεδόν οι μισοί από τους διαδηλωτές –περίπου 240.000– συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Στην Ιερουσαλήμ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ. Εφεραν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως «Το Ισραήλ δεν θα γίνει δικτατορία».

Την Πέμπτη, ο Χέρτζογκ –ο ρόλος του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός– προέτρεψε την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποσύρει τη νομοθεσία για τη δικαστική αναθεώρηση. Οι διαδηλωτές και οι επικριτές του σχεδίου του Νετανιάχου λένε, όπως αναφέρει το CNN, ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια της χώρας και θα διαβρώσει την ικανότητα του δικαστικού σώματος να ελέγχει τη δύναμη των άλλων κλάδων της κυβέρνησης της χώρας.

Το νομοθετικό πακέτο θα δώσει στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ, την εξουσία να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Θα δώσει επίσης στην κυβέρνηση την εξουσία να διορίζει δικαστές, η οποία επί του παρόντος ανήκει σε μια επιτροπή που αποτελείται από δικαστές, νομικούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς. Θα αφαιρέσει την εξουσία και την ανεξαρτησία από τους νομικούς συμβούλους των κυβερνητικών υπουργείων και θα αφαιρέσει την εξουσία των δικαστηρίων να ακυρώνουν «παράλογους» κυβερνητικούς διορισμούς, όπως έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας τον Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών και Υγείας Αριε Ντέρι.

Οι επικριτές, γράφει το CNN κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι προωθεί τη νομοθεσία προκειμένου να γλιτώσει τις δίκες διαφθοράς που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Ο Νετανιάχου το αρνείται, λέγοντας ότι οι δίκες καταρρέουν από μόνες τους και ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες, καθώς οι δικαστές είναι μη εκλεγμένοι. Το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα, αλλά ένα σύνολο Βασικών Νόμων, όπως ονομάζονται.

«Τελειώσαμε με τις ευγένειες», είπε ο Σίκμα Μπρέσλερ, ηγέτης των διαδηλωτών. «Εάν οι νόμοι που προτείνονται περάσουν, το Ισραήλ δεν θα είναι πλέον δημοκρατία».

Περίπου δύο στους τρεις (66%) Ισραηλινούς πιστεύουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να έχει την εξουσία να καταρρίπτει νόμους που δεν συμβαδίζουν με τους Βασικούς Νόμους του Ισραήλ και περίπου το ίδιο ποσοστό (63%) δηλώνει ότι υποστηρίζει το τρέχον σύστημα διορισμού δικαστών, σύμφωνα με δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα για το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας.

«Το μοναδικό πράγμα για το οποίο νοιάζεται αυτή η κυβέρνηση είναι η συντριβή της ισραηλινής δημοκρατίας», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Γαΐρ Λαπίντ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Κνεσέτ Σίμτσα Ρότμαν προγραμμάτισε ακροάσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο κάθε μέρα από Κυριακή έως Τετάρτη. Δείχνει έτσι να απορρίπτει τις εκκλήσεις για επιβράδυνση ή διακοπή της εξέτασης του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ για να επιτραπούν διαπραγματεύσεις για συμβιβασμούς και είναι έτοιμος να τηρήσει αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έγκριση των βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης πριν από το τέλος της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ, στις 2 Απριλίου.

Με πληροφορίες από CNN

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση