ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΛΚ: Την αποβολή του κόμματος Όρμπαν ζητούν 13 κόμματα μέλη

Σημειώνουν ότι το ΕΛΚ έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του ατόμου και το κράτος δικαίου, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδεις αρχές

ΚΥΠΕ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τούσκ, με την οποία ζητείται η αποπομπή του ουγγρικού κόμματος Φίντεζ από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία υπογράφει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Συγκεκριμένα οι 13 υπογράφοντες αναφέρουν: «Ως ηγέτες των κομμάτων του ΕΛΚ με βαθιές ρίζες στις κεντροδεξιές και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές παραδόσεις των αντίστοιχων χωρών μας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία, και συγκεκριμένα για τον νόμο που ψηφίστηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου, ο οποίος επιτρέπει στην ουγγρική κυβέρνηση να επεκτείνει επ `αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας και επιτρέπει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να κυβερνά με διατάγματα».

«Πρόκειται», προσθέτουν, «για μια σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Ο αγώνας ενάντια στον COVID-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ αόριστον. Φοβόμαστε ότι ο πρωθυπουργός Ορμπάν θα χρησιμοποιήσει τη νέα του δύναμη για την περαιτέρω επέκταση της κυριαρχίας της κυβέρνησης στην κοινωνία των πολιτών», αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι το ΕΛΚ έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του ατόμου και το κράτος δικαίου, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδεις αρχές, πάνω στις οποίες βασίζεται όχι μόνο η πολιτική μας οικογένεια αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως αναφέρουν περαιτέρω, «έχουμε παρακολουθήσει την υποβάθμιση της ουγγρικού Κράτους Δικαίου για κάποιο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή του Φίντεζ επί του παρόντος στην Ομάδα ΕΛΚ τελεί υπό αναστολή, λόγω της μη τήρησης της αρχής του κράτους δικαίου. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πεποίθησή μας ότι ο Φίντζ, με τις τρέχουσες πολιτικές του, δεν μπορεί να απολαύσει πλήρη συμμετοχή στο ΕΛΚ».

Καταλήγοντας, οι ηγέτες 13 κομμάτων εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξή μας στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ και σε ολόκληρη την ηγεσία του ΕΛΚ για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πολιτικής μας οικογένειας. Ζητάμε την αποπομπή του του Φίντεζ από το ΕΛΚ σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού της ΕΛΚ».

Επίσης, «υπογραμμίζουμε επιπλέον την υποστήριξή μας προς την Κομισιόν και ζητούμε κοινή δράση από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ουγγαρία με ισχύ».

«Έχουμε μερικές δύσκολες στιγμές μπροστά μας. Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, δεσμευμένη στις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί αναγκαιότητα για όλους μας», καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση