ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΜΑ: Ασφαλής και αποτελεσματική η αναμνηστική δόση στο τρίμηνο

Ως προς την παραλλαγή «Όμικρον» δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπουν σε ήπια εκδήλωση της νόσου

Kathimerini.gr

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η τρίτη δόση του εμβολίου όταν χορηγείται σε απόσταση τριών μηνών από τη δεύτερη, είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Αν και η ισχύουσα σύσταση είναι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων να γίνεται έπειτα από την παρέλευση έξι μηνών, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 με την παρέλευση τριών μηνών από την δεύτερη δόση, δήλωσε ο επικεφαλής της Εμβολιαστικής Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Μάρκο Καβαλέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιασθεί θέματα ασφαλείας.

Ως προς την παραλλαγή «Όμικρον» δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπουν σε ήπια εκδήλωση της νόσου.

«Τα περιστατικά παρουσιάζονται στην πλειονότητά τους ελαφρά, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν το φάσμα της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί η «Ομικρον» είναι διαφορετικό από το φάσμα των άλλων παραλλαγών που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Όμικρον και τέταρτη δόση

Τη συζήτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης «άνοιξε» ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί μια τέταρτη δόση νωρίτερα από το προσδοκώμενο, καθώς σύμφωνα με έρευνα, η Όμικρον μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη BioNTech.

Pfizer και BioNTech έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της Όμικρον, ενώ με μόνο δύο δόσεις μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα προστασίας του οργανισμού έναντι της Όμικρον. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, οι δυο δόσεις πιθανότατα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση από την νέα μετάλλαξη.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πρώτες έρευνες πραγματοποιήθηκαν βάσει ενός εργαστηριακά κατασκευασμένου αντιγράφου της μετάλλαξης και συνεπώς απαιτούνται περισσότερα στοιχεία. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τους νοσήσαντες και τους ασθενείς είναι πιο έγκυρα και αναμένεται να έχουν αξιολογηθεί εντός δύο εβδομάδων, σημείωσε ο Αλ. Μπουρλά.

«Με την Όμικρον οφείλουμε να περιμένουμε, γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες»

«Όταν δούμε τα πραγματικά στοιχεία, θα προσδιορίσουμε εάν η τρίτη δόση καλύπτει την Όμικρον και για πόσο καιρό. Και επίσης, πιστεύω ότι θα χρειαστούμε τέταρτη δόση», δήλωσε και υπενθύμισε ότι πριν από λίγους μήνες είχε προβλέψει πως η τέταρτη δόση θα απαιτείται 12 μήνες μετά την τρίτη. Ωστόσο, «με την Όμικρον οφείλουμε να περιμένουμε, γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Ενδέχεται να τη χρειαστούμε νωρίτερα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer τόνισε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να χορηγηθούν οι ενισχυτικές δόσεις για τον χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ