ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβόλιο Οξφόρδης: Το παράδοξο της μικρότερης δόσης

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τη διαφορά

Newsroom Κ, Αθήνα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στην κλινική δοκιμή για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι το γεγονός ότι είχαμε υψηλότερη αποτελεσματικότητα σε ομάδα εθελοντών στην οποία χορηγήθηκε συνολικά (σε δύο δόσεις) μικρότερη ποσότητα του εμβολίου.

Συγκεκριμένα στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 20.000 εθελοντές. Δοκιμάστηκαν δύο διαφορετικές δοσολογίες. Στην ομάδα που έλαβε δύο υψηλές δόσεις η αποτελεσματικότητα ήταν 62%. Στην ομάδα στην οποία η πρώτη δόση που χορηγήθηκε ήταν μισή και η δεύτερη ολόκληρη η αποτελεσματικότητα έφτασε το 90%. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τη διαφορά.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του BBC o Άντριoυ Πόλαρντ, διευθυντής του ομίλου Oxford Vaccine, σχολιάζοντας τη διαφορά αυτή σε όσους έλαβαν μισή αρχική δόση έκανε λόγο για ένα «ενδιαφέρον αποτέλεσμα».

«Το 90% είναι ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Όταν δίνουμε μισή δόση για πρώτη δόση σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες ποσότητες στη διάθεσή μας. Και μετά… μετά τη δεύτερη δόση βλέπουμε 90% προστασία» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω πως αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε περαιτέρω» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70,4%, αρκετά χαμηλότερη δηλαδή από εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BionTech και Moderna. Ωστόσο το συγκεκριμένο εμβόλιο παρουσιάζει πλεονέκτημα όσον αφορά στην αποθήκευση και τη διανομή του, ενώ έχει και αρκετά χαμηλότερο κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση