ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένοχος ο Τραμπ για τον βιασμό της δημοσιογράφου Ε. Τζιν Κάρολ

Το σώμα των εννέα ενόρκων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν επιδίκασε στην γυναίκα περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ κακοποίησε σεξουαλικά την Ε. Τζιν Κάρολ τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια τη συκοφάντησε, αποφάσισε σώμα ενόρκων στο Μανχάταν την Τρίτη, επιφέροντας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ένα ακόμα νομικό πλήγμα, καθώς διεξάγει την εκστρατεία για το ανώτατο αξίωμα ενόψει του 2024.

Οι ένορκοι οι οποίοι συσκέφθηκαν για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες απέρριψαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι δεν επιτέθηκε σεξουαλικά στην Κάρολ. Το σώμα αποτελούμενο από έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, έπρεπε να καταλήξει σε ομοφωνία. Παράλληλα επεδίκασε στην Κάρολ περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Επειδή πρόκειται για αστική υπόθεση, ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει ποινικές συνέπειες.

Η Κάρολ κατηγορoύσε τον Τραμπ ότι την βίασε μέσα σε δοκιμαστήριο μεγάλου καταστήματος της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Επιλέγοντας το Νοέμβριο του 2019 να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για δυσφήμηση, είχε καταθέσει τότε αγωγή εναντίον του Τραμπ επειδή τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε χαρακτηρίσει «πλήρες ψέμα» τις κατηγορίες της για βιασμό.

Ο τότε ρεπουμπλικανός πρόεδρος απαντούσε διαρκώς ότι η Κάρολ «δεν είναι ο τύπος γυναίκας που προτιμά» και οι δικηγόροι του υποστήριξαν το 2019 ότι ο πελάτης τους προστατεύεται από την ασυλία που απολαμβάνει ο αρχηγός του κράτους.

Όσο για τις κατηγορίες για βιασμό, η Κάρολ δεν είχε μπορέσει να καταθέσει προσφυγή στη δικαιοσύνη το 2019 επειδή το φερόμενο αδίκημα είχε παραγραφεί.

Ωστόσο στις 24 Νοεμβρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης («Adult Survivors Act») που επιτρέπει για ένα χρόνο στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια.

Η Κάρολ κατέθεσε έτσι το Νοέμβριο μια νέα αστική προσφυγή στη Νέα Υόρκη για «δυσφήμηση», αλλά και για «επίθεση» και ζήτησε να διεξαχθεί δίκη για αποζημίωση, με τους δικηγόρους της να κατηγορούν στην προσφυγή τον Τραμπ ότι «την χάιδεψε, την θώπευσε και την βίασε».

Παραμένει φαβορί

Πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και έχει επιδείξει μια απίστευτη ικανότητα να ξεπερνά τα προβλήματα που θα μπορούσαν να «βυθίσουν» άλλους πολιτικούς.

«Φαίνεται απίθανο στο πολωμένο πολιτικό κλίμα της Αμερικής η αστική ετυμηγορία να έχει αντίκτυπο στους υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν τα νομικά του προβλήματα ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των αντιπάλων να τον υπονομεύσουν», σχολιάζει το Reuters.

«Οι άνθρωποι που είναι κατά του Τραμπ θα παραμείνουν έτσι, οι βασικοί ψηφοφόροι υπέρ του Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξουν, και οι αμφιταλαντευόμενοι δεν νομίζω ότι θα συγκινηθούν από τέτοιου είδους πράγματα», δήλωσε ο Τσάρλι Τζέροου, στρατηγικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών στην Πενσιλβάνια.

Οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση είναι πιθανό να είναι μικρή και να περιοριστεί στις γυναίκες των προαστίων και στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, το μυστηριώδες ιστιοπλοϊκό, οι Ουκρανοί ύποπτοι και τα αναπάντητα ερωτήματα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ