ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστρέφουν και «αναστατώνουν»: Κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από την Ταϊβάν

Εναν χρόνο μετά το περιστατικό με το κινεζικό αερόστατο στις ΗΠΑ, οι Αρχές της Ταϊβάν «βλέπουν» παρόμοια μπαλόνια πάνω από το δικό τους αυτοδιοικούμενο νησί

Kathimerini.gr

Εναν χρόνο μετά το περιστατικό με το κινεζικό αερόστατο στις ΗΠΑ –που είχε οδηγήσει τότε στην ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο–, οι Αρχές της Ταϊβάν «βλέπουν» παρόμοια μπαλόνια πάνω από το δικό τους αυτοδιοικούμενο νησί.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν κατήγγειλε ότι «είδε» τέσσερα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια να αιωρούνται πάνω από στρατηγικούς στόχους στο αυτοδιοικούμενο νησί τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών πάνω και από μια βάση της πολεμικής αεροπορίας.

Η τρέχουσα περίοδος είναι, ωστόσο, κρίσιμη για την Ταϊβάν που πηγαίνει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου. Από την έκβαση τους πρόκειται να κριθεί η από εδώ και πέρα στάση της ηγεσίας της αυτοδιοικούμενης νήσου έναντι του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2023, ένα αμερικανικό F-22 Raptor είχε καταρρίψει κινεζικό μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, με τους Αμερικανούς να «χρεώνουν» στο Πεκίνο απόπειρες κατασκοπείας και το Πεκίνο να κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι αντέδρασαν κατά τρόπο υπερβολικό απέναντι σε ένα όχι κατασκοπευτικό αλλά μετεωρολογικό μπαλόνι που απλώς έχασε τον δρόμο του…

Με πληροφορίες από Gzero, WSJ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ