ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: «Παγωμένες» οι σχέσεις του με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, ο Ερντογάν είναι απογοητευμένος που η μείωση των επιτοκίων δεν ήρθε νωρίτερα από τον περασμένο μήνα

Kathimerini.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χάνει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε επτά μήνες από την αποπομπή του προκατόχου του, με τους δύο άνδρες να έχουν επικοινωνήσει ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Οι πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν είναι απογοητευμένος που η μείωση των επιτοκίων δεν ήρθε νωρίτερα από τον περασμένο μήνα. Δεν ήταν σαφές τι θα κάνει ο Ερντογάν, ανέφεραν.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το άρθρο του Reuters αποτελεί «fake news», χωρίς να αναφέρει κάτι άλλο.

Το προεδρικό γραφείο δεν απάντησε σε αιτήματα για να σχολιάσει αν ο Ερντογάν στηρίζει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες τα τελευταία 2-1/2 χρόνια λόγω διαφωνιών για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, πλήττοντας την αξιοπιστία της λίρας και την προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής.

Αρνητικό ρεκόρ για την τουρκική λίρα

Αναλυτές είπαν ότι η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα ήταν μία ακόμα απόδειξη πολιτικής παρέμβασης, με τον Ερντογάν, που αυτοαποκαλείται εχθρός των επιτοκίων, να επιδιώκει τόνωση της οικονομίας παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας σημείωσε αρνητικό ρεκόρ μετά τη μείωση.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε δημόσια στη μείωση των επιτοκίων, ενώ η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί πολιτικής παρέμβασης στη νομισματική της πολιτική.

Η ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να απολύσει σύντομα τον Καβτσιόγλου, προσθέτοντας ότι αυτό ταιριάζει με το ιστορικό του προέδρου να «νίπτει τας χείρας του» μετά από άστοχες πολιτικές αποφάσεις.

Οι πηγές, που βρίσκονται κοντά στην προεδρία, δήλωσαν ότι ο Ερντογάν είναι απογοητευμένος που ο Καβτσιόγλου δεν κατάφερε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη του προέδρου στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας έχει πληγεί», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
«Αυτό που αναμενόταν από αυτόν ήταν μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Αντί’ αυτού, διατηρήθηκαν τα ίδια επιτόκια για μήνες», πρόσθεσε. «Υπάρχει σοβαρή ενόχληση για αυτό το θέμα. Ο Ερντογάν δεν συναντιέται πια τόσο συχνά με τον Καβτσιόγλου».

Η κεντρική τράπεζα δεν προέβη σε σχόλιο όταν ρωτήθηκε αν ο Καβτσιόγλου εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου.

«Δεν υπάρχει πια υγιής επικοινωνία»

Οι δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν τη διαφωνία και σημείωσαν τον κίνδυνο που ελλοχεύει από ενδεχόμενη νέα αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας λόγω της έντονης μεταβλητότητας στην χρηματοπιστωτική αγορά.

Ο Καβτσιόγλου «δεν έχει πλέον υγιή επικοινωνία με τον πρόεδρο», είπε η δεύτερη πηγή. «Η ανησυχία μου είναι αν θα τώρα ασκηθεί κριτική στην πολιτική του ίδιου του προέδρου και όχι σε αυτήν του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της στο 18% από 19% τον προηγούμενο μήνα παρά τον πληθωρισμό που διαμορφώθηκε στο 19,58%, υψηλό 2,5 ετών.

Αναλυτές είπαν ότι η παρεμβάσεις του Ερντογάν συνέβαλαν περισσότερο από 50% στην πτώση της λίρας τα τελευταία τρία έτη, περίοδος που ο πληθωρισμός κατέγραψε διψήφια νούμερα.

Η πρώτη πηγή είπε ότι ο Καβτσιόγλου είχε πει στον πρόεδρο ότι ο πληθωρισμός, που πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών και την δημοτικότητα του Ερντογάν, θα υποχωρήσει τον Αύγουστο και θα ακολουθήσουν τα επιτόκια. Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε.

«Η ημερομηνία λήξης (του Καβτσιόγλου) πλησιάζει σε αυτό το σύστημα που αλέθει γραφειοκράτες, όπως αλέθει σκουπίδια», είπε η Ακσενέρ σε βουλευτές της στο κοινοβούλιο.

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση