ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Αφού η χώρα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της»

Kathimerini.gr

Η Τουρκία ξεκινά τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού η χώρα «έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν. Ανάμεσα στα αιτήματα της Άγκυρας είναι και η έκδοση, στην Τουρκία, 120 ατόμων που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Φινλανδία αναμένεται να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, μολονότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καταθέτοντας στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση της αίτησης ένταξης της Φινλανδίας. «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Φινλανδό ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας: «Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για ολόκληρη τη Φινλανδία», δήλωσε.

Το αίτημα της Φινλανδίας τίθεται τώρα στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Τούρκου προέδρου και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία. Η επικύρωση αναμένεται να γίνει πριν από τις εκλογές στην Τουρκία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Η Φινλανδία αναμένεται να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, μολονότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τη Σουηδία πως δεν λαμβάνει αυστηρά μέτρα για ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων κουρδικών ομάδων. Η Τουρκία ζητά την έκδοση δεκάδων Κούρδων και άλλων υπόπτων, τους οποίους κατηγορεί για σχέσεις με παράνομες ομάδες ενόπλων και εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η αίτηση για την ένταξη των δύο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και απομένει η έγκριση από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αναγνώρισε την Τρίτη πως μεγαλώνει η πιθανότητα η Φινλανδία να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ.

«Ναι» και από την Ουγγαρία: Στις 27 Μαρτίου η ψηφοφορία για τη Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα ‘ναι’», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του. «Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση