ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:39
 

Ετοιμη η ισπανική κυβέρνηση να δρομολογήσει την εκταφή της σορού του Φράνκο

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το εγκρίνουν οι έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δρομολογήσει την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων (Valle de los Caidos), πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 10 Νοεμβρίου.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το εγκρίνουν οι έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξετάζουν την Τρίτη (24/9) το ζήτημα και έχει αποτελέσει ένα από σημαντικότερα θέματα συζήτησης στην κοινωνία της χώρας, αφότου το ανακίνησε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο έτος.

Το σώμα των δικαστών είναι διχασμένο ως προς την τελική απόφαση, έπειτα κι από την προσφυγή της οικογένειας του Φράνκο κατά της εκταφής του από τη βασιλική του Κουελγαμούρος και την τοποθέτηση της σορού στο Κοιμητήριο του Ελ Πάρδο-Μινγορούβιο. Πολλοί από τους δικαστές κλίνουν προς την έγκριση του αιτήματος που κατέθεσε η οικογένεια του δικτάτορα να ταφεί η σορός στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, όπου έχει αγοράσει μία κρύπτη η κόρη του Φράνκο. Άλλοι δικαστές επικαλούνται τα προβλήματα ασφάλειας που εγκυμονεί μία νέα ταφή στην Αλμουδένα, όπως επιχειρηματολογεί κι η κυβέρνηση Σάντσεθ.

Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για να επιτευχθεί η εκταφή του δικτάτορα, η κυβέρνηση πλέον αναμένει την απόφαση που έχει τεράστιο συμβολικό φορτίο, ιδίως ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το μόνο που την απασχολεί είναι μήπως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να ταφεί εκ νέου η σορός του Φράνκο στον καθεδρικό της Αλμουδένα, οπότε δεν θα μπορεί να παρακάμψει την τελεσίδικη κρίση.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κυβέρνηση αναμένει και την έγκριση της Εκκλησίας. Ο ιερέας της Κοιλάδας των Πεσόντων έχει δηλώσει πως θα αντιταχθεί στην εκταφή του Φράνκο έως την ύστατη ώρα, όμως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της ανώτατης ιεραρχίας του κλήρου πως θα επιτρέψει την εκταφή σε περίπτωση που γνωμοδοτήσει θετικά το Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο είχε κλείσει σχετική συμφωνία με το Βατικανό και τον γραμματέα του Παπικού κράτους καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, το περασμένο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X