ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξαφάνιση Μαντλίν: Απορρίφθηκε η προσφυγή των γονέων κατά της Πορτογαλίας

Η Μαντλίν ήταν τριών ετών όταν, στις 3 Μαΐου 2007, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν στην Πράια ντα Λους

Kathimerini.gr

Απορρίφθηκε η προσφυγή των γονέων της Μαντλίν ΜακΚαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έναντι της απόφασης του πορτογαλικού ανώτατου δικαστηρίου να απορρίψει την καταγγελία τους σε βάρος πρώην αστυνομικού, ο οποίος τους ενέπλεξε στην εξαφάνιση της κόρης τους.

Η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚαν είχαν καταθέσει μήνυση σε βάρος του Γκονσάλο Αμαράλ, ο οποίος είχε ηγηθεί της έρευνας για τη Μαντλίν το 2007, για αναφορές του σε βιβλίο, σε ντοκιμαντέρ και σε εφημερίδα περί ανάμιξής τους στην εξαφάνιση της κόρης τους.

Το 2015, δικαστήριο της Λισαβόνας επιδίκασε αποζημίωση 500.000 ευρώ στους γονείς της Μαντλίν, ωστόσο το 2016, σε δεύτερο βαθμό η απόφαση ανετράπη και έναν χρόνο αργότερα το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας απάλλαξε τον πρώην αστυνομικό από τις κατηγορίες.

Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ζητήσει αποζημίωση, επικαλούμενο την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –συμπεριλαμβανομένων άρθρων που παρέχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής– υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Αμαράλ βλάπτουν τη φήμη τους.

Η Μαντλίν ήταν τριών ετών όταν, στις 3 Μαΐου 2007, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν στην Πράια ντα Λους, όπου η οικογένειά της είχε μεταβεί για διακοπές.

Ο Αμαράλ κυκλοφόρησε το βιβλίο του τρεις ημέρες αφότου ο Πορτογάλος γενικός εισαγγελέας αποφάσισε να τερματίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού κοριτσιού το 2008. Αργότερα συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την πορτογαλική τηλεόραση.

Τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι στο Φάρο της Πορτογαλίας κατονόμασαν τον 44χρονο Γερμανό Κρίστιαν Μπρίκνερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό, ως επίσημο ύποπτο.
Η γερμανική αστυνομία δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι η Μαντλίν θεωρείται νεκρή και ότι ο Μπρίκνερ ήταν πιθανότατα υπεύθυνος για την εξαφάνισή της. Ωστόσο, οι Βρετανοί αξιωματικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως εξαφάνιση.

Με πληροφορίες από GUARDIAN, REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση