ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για αναδιοργάνωση Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Κέντρο επιχειρήσεων φαίνεται να είναι η οροσειρά Χαμρίν στο βόρειο κομμάτι της χώρας

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Δύο χρόνια μετά την πτώση του τελευταίου προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στα εδάφη του Ιράκ, υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη αναδιοργάνωση του.

Κούρδοι και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι Μυστικών Υπηρεσιών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στο ξένο πρακτορείο ειδήσεων BBC για την ύπαρξη μαχητών του ΙΚ στο Ιράκ και την διαφοροποίηση τους με άλλες εξεγέρσεις. Εξηγούν επίσης πως η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ είναι πλέον σε μια σύνθετη κατάσταση με τις επιθέσεις τους όλο ένα και να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον Κούρδο αναλυτή σε θέματα Αντιτρομοκρατίας, Λαχούρ Ταλαμπανύ, οι μαχητές έχουν γίνει πιο επικίνδυνοι και ικανοί από την Αλ-Κάιντα. Παράλληλα με τις προηγούμενες πρακτικές που εφάρμοζαν τα τελευταία χρόνια σε αυτές έρχονται να προστεθούν νέες τεχνικές επιβίωσης, νέες τακτικές πολέμου και περισσότερες πηγές εσόδων. Σαν παραδείγματα έδωσε την ευκολότερη πρόσβαση που έχουν οι μαχητές σε οχήματα, οπλικά συστήματα, τρόφιμα και εξοπλισμό. Πρόσθεσε πως είναι πιο εξοικειωμένοι πλέον με την τεχνολογία, πράγμα που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απομάκρυνση τους.

Η κατάσταση στο έδαφος

Το τελευταίο διάστημα, καθώς η Βαγδάτη κλονίζεται από συνεχείς πολιτικές αναταραχές, μια περαιτέρω περιθωριοποίηση των Σουνιτών μουσουλμάνων, θα αποτελούσε την γνωστή συνταγή για αναθέρμανση του Σαλαφισμού και του εξτρεμισμού στη χώρα. Σημειώνεται πως αν και η Βαγδάτη συνεργάζεται με τους Κούρδους σε αρκετά θέματα, οι δύο πλευρές μετά την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων του Ιράκ με το δημοψήφισμα τους το 2017, έχουν απομακρυνθεί και οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει δημιουργηθεί ενδιάμεσα των δύο, μια λωρίδα η οποία δεν υπόκειται κάτω τον πλήρη έλεγχο κανενός.

Το τελευταίο έτος παρατηρείται έντονη δραστηριότητα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι διέφυγαν από την Μοσούλη. Από τις κινήσεις τους διαφαίνεται πως έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό για αυτούς επίπεδο λειτουργίας και αυξάνουν τις δραστηριότητες τους σε επίπεδα που μπορεί να συγκριθούν με αυτά του 2012.

Η διαφορά του Ισλαμικού Κράτους του 2019, με του 2012, είναι πως το ΙΚ του σήμερα, επικεντρώνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο και θεωρία ανάπτυξης από αυτόν που είχε «συνηθίσει» στο παρελθόν. Οι μαχητές σε αντίθεση με το παρελθόν έχουν σταματήσει να αναζητούν την εδαφική κυριαρχία και επέκταση του «Χαλιφάτου». Πλέον προτιμούν τις αιφνίδιες επιθέσεις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ-Κάιντα.

Ως κέντρο επιχειρήσεων ο Ταλαμπανύ κατέδειξε την οροσειρά Χαμρίν στο βόρειο Ιράκ, όπου οι μαχητές καταφεύγουν σε σπηλιές. Η οροσειρά λόγω του μεγέθους της πολλές τοποθεσίες, τις οποίες το ΙΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάσεις για επιθέσεις. Οι Κουρδικές Μυστικές Υπηρεσίες υπολογίζουν πως οι δυνάμεις των τζιχαντιστών αυτή την στιγμή στο Ιράκ φτάνουν τις 10,000 με ακόμη 4 με 5 χιλιάδες μαχητές να είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση