ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Foreign Office: Δεν αναγνωρίζουμε τη διεκδίκηση του Μαυρίκιου επί του Αρχιπελάγους Τσάγκος

Η Βρετανία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο και στη ΓΣ των ΗΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει τη διεκδίκηση του Μαυρικίου επί της κυριαρχίας του Αρχιπελάγους Τσάγκος και εκφράζει απογοήτευση για την παραπομπή του ζητήματος, τόσο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσο και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την υιοθέτηση μη δεσμευτικού ψηφίσματος, την Τετάρτη, από τη Γενική Συνέλευση, υπέρ της απόσυρσης της αποικιακής διοίκησης εντός έξι μηνών, έκανε παράλληλα λόγο για ενδεχόμενες ευρύτατες επιπτώσεις στα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού, καθώς όπως λέει, δεν εξασφαλίστηκε η συναίνεση των εμπλεκομένων μερών για την παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη.

«Οι κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ στο Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού (ΒΕΙΩ) βοηθά να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο από την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την πειρατεία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

«Όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, το καθεστώς του ΒΕΙΩ ως εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ουσιώδες ως προς την αξία των κοινών εγκαταστάσεων και των κοινών μας συμφερόντων – μια διευθέτηση που δεν μπορεί να επαναληφθεί» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το ΒΕΙΩ - όπως ονομάζουν οι Βρετανοί το σύμπλεγμα των νησιών του Αρχιπέλαγος Τσάγκος - βρίσκεται υπό συνεχή βρετανική κυριαρχία από το 1814. «Ο Μαυρίκιος δεν το είχε ποτέ υπό την κυριαρχία του και δεν αναγνωρίζουμε τη διεκδίκησή του. Έχουμε ωστόσο προβεί σε μια μακρόχρονη δέσμευση από το 1965 να παραχωρήσουμε την κυριαρχία του εδάφους στον Μαυρίκιο, όταν αυτό δεν θα είναι πλέον απαραίτητο για αμυντικούς σκοπούς. Τηρούμε αυτή τη δέσμευση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, το Λονδίνο παραμένει απογοητευμένο για το γεγονός ότι το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Η βασική αρχή ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν πρέπει να επιλαμβάνεται διμερών διαφορών επί θεμάτων κυριαρχίας χωρίς τη συναίνεση και των δύο κρατών έχει παρακαμφθεί και αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτατες επιπτώσεις για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X