ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλία: Η Ακροδεξιά συζητά για κοινό μέτωπο κατά του Μακρόν στις εκλογές

Η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία θεωρείται κρίσιμη τόσο για το μέλλον της χώρας σε εθνικό επίπεδο όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά

Μόλις μία ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, έχοντας υποστεί συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, οι δύο μεγαλύτερες ακροδεξιές δυνάμεις της Γαλλίας ξεκίνησαν συνομιλίες για να εξετάσουν ενδεχόμενη συμμαχία εναντίον του.

Η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία θεωρείται κρίσιμη τόσο για το μέλλον της χώρας σε εθνικό επίπεδο όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά.

Ο Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές το βράδυ της Κυριακής, καθώς το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός πέτυχε νίκη έναντι του κυβερνώντος φιλελεύθερου κόμματός του Αναγέννηση στις ευρωεκλογές, με διαφορά 31,4% έναντι 14,6%.

Η κίνηση του Γάλλου προέδρου χαρακτηρίστηκε ως υψηλού ρίσκου. Ο ίδιος ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανακόψει το κύμα των εθνικιστικών, αντιμεταναστευτικών, δεξιών δυνάμεων στις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί του αντίπαλοι εξετάζουν την προοπτική σχηματισμού ενιαίου μετώπου εναντίον του.

Αμφίρροπη αναμέτρηση

Ο Ζορντάν Μπαρντελά μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Συναγερμού στο Παρίσι, την επομένη της νίκης της γαλλικής Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και της ανακοίνωσης πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία (10 Ιουνίου 2024, REUTERS/Stephanie Lecocq)

Η Μαριόν Μαρεσάλ, επικεφαλής υποψήφια του κόμματος Reconquete στις ευρωεκλογές της Κυριακής, συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, με την υποψήφια πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και θεία της, Μαρίν Λεπέν, καθώς και με τον επικεφαλής του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, για να συζητήσουν ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η Μαρεσάλ, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, γύρισε την πλάτη στη θεία της για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquete, κόμματος που ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ, πριν από τις εκλογές για την προεδρία το 2022.

Αν και το κόμμα της είναι πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό και την Κυριακή μόλις κατάφερε να υπερβεί το κατώτερο όριο του 5% για την εκλογή ευρωβουλευτών στη Γαλλία, θα μπορούσε να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές, ιδίως με ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα που δεν θα εξασφάλιζε απόλυτη πλειοψηφία στον νικητή.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», επανέλαβε ο Μπαρντελά σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα Τρίτη το πρωί, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να δημιουργήσει μία όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία και να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές ομάδες.

«Ιστορικό αποτέλεσμα για το εθνικό στρατόπεδο»

Από τη νύχτα των εκλογών, η Μαρεσάλ ασκεί πίεση στο νέο κόμμα της να συμμαχήσει με εκείνο που αποτέλεσε την προηγούμενη πολιτική της στέγη.

«Το εθνικό στρατόπεδο δεν έχει πλέον το δικαίωμα να διχάζεται», έγραψε στο Χ την Τρίτη.

Τη Δευτέρα, σε άλλη ανάρτησή της, ανέφερε ότι «το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ιστορικό αποτέλεσμα», έγραψε η Μαρεσάλ. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, θέλω να συναντηθώ με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά, για να αδράξουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, η Λεπέν δήλωσε ότι θα είχε συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς σε μία προσπάθεια να «σχηματίσει μία πλειοψηφία», χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της.

Η Λεπέν σημείωσε επίσης ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα ήταν πρόθυμος να μην ορίσει υποψηφίους εναντίον απερχόμενων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, εάν εκείνοι κατέληγαν σε συμφωνία με το κόμμα της.

Η Μαρεσάλ έχει καταστήσει απόλυτα σαφή την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον Εθνικό Συναγερμό. Αντίθετα, ο πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματός της, Ζεμούρ, κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Ανοίγει ο δρόμος για ακροδεξιά υπερομάδα;

Πιθανή προσέγγιση μεταξύ των δύο κομμάτων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να αρχίσει να ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μίας υπερομάδας ακροδεξιών ευρωβουλευτών. Επί του παρόντος είναι σκορπισμένοι, κάποιοι στην ευρωσκεπτικιστική δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, άλλοι στην ακροδεξιά ομάδα ID και άλλοι στους ανεξάρτητους του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Μαρεσάλ και ο Ζεμούρ, ο οποίος έλαβε ποσοστό 7% στις προεδρικές εκλογές του 2022, φέρονται να είχαν διαφωνήσει κατά την προεκλογική τους εκστρατεία πριν από τις ευρωεκλογές.

Την Κυριακή, ο Ζεμούρ απηύθυνε έκκληση για δημιουργία «του μεγαλύτερου δεξιού συνασπισμού», χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα τον Εθνικό Συναγερμό ως πιθανό εταίρο.

Αριστερό μέτωπο τεσσάρων κομμάτων

Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την επομένη της νίκης του στις ευρωεκλογές (10 Ιουνίου 2024, REUTERS/Stephanie Lecocq)

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία τού τρεις φορές υποψήφιου για την προεδρία Ζαν-Λικ Μελανσόν δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι «επιθυμούν» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους.

Απευθύνουν έκκληση για κοινή πλατφόρμα με στόχο «να παρουσιάσουν εναλλακτική επιλογή στον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και να δώσουν μάχη εναντίον του ρατσιστικού προγράμματος της Ακρας Δεξιάς», όπως αναφέρουν.

Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Πριν από δύο χρόνια, τα τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να δημιουργήσουν ενιαίο αριστερό μέτωπο, κάτι που τους επέτρεψε να υπερδιπλασιάσουν την παρουσία των δυνάμεών τους στη Βουλή, αλλά και να εμποδίσουν τον Μακρόν από το να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ωστόσο η συμμαχία δεν άντεξε στον χρόνο. Οι τέσσερις παρατάξεις συμμετείχαν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, καθώς διαφώνησαν για διάφορα ζητήματα, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα και η ευρωπαϊκή «ολοκλήρωση».

Ακροδεξιό το πιο δημοφιλές κόμμα

Εν τω μεταξύ, το ακροδεξιό της Λεπέν αναδεικνύεται στο πιο δημοφιλές κόμμα της Γαλλίας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με έρευνα του IFOP για το περιοδικό Paris Match που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, με το 36% των ερωτηθέντων πολιτών να ελπίζει σε νίκη του.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα είναι πιθανότερο να αναδειχθεί νικητής στους δύο γύρους των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν τον Εθνικό Συναγερμό.

Η έρευνα δεν περιλάμβανε προβλέψεις για τις έδρες.

Σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο Εθνικός Συναγερμός φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει από 235 έως 265 έδρες στη Βουλή, σημειώνοντας τεράστιο άλμα από τις 88 που κατέχει σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Toluna Harris Interactive, της πρώτης μετά τις ευρεκλογές, δεν φτάνει τις 289 έδρες που απαιτούνται για να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν θα δει τον αριθμό των βουλευτών της να μειώνεται ενδεχομένως στο μισό, από τις 250 στις 125-155, ενώ τα αριστερά κόμματα θα μπορούσαν να ελέγχουν από κοινού από 115 έως 145 έδρες.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, με ή χωρίς συμμαχία με άλλα κόμματα.

Αλλα σενάρια περιλαμβάνουν από ευρύτατο συνασπισμό των κυρίαρχων κομμάτων έως και ανάγκη για νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Είμαστε ακόμα σε κατάσταση σοκ»

Η απόφαση-σοκ του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, που προσφέρει στην ολοένα και πιο δημοφιλή Ακροδεξιά ευκαιρία για εξουσία, προκάλεσε πτώση τόσο του ευρώ όσο και των γαλλικών μετοχών και των κρατικών ομολόγων.

Ο Εθνικός Συναγερμός κέρδισε το 31,4% των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ο συνασπισμός των κομμάτων της Αναγέννησης δεν ξεπέρασε το 14,6%.

Ακόμη και αν το κόμμα της Λεπέν συγκεντρώσει πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος για ακόμη τρία χρόνια και θα είναι υπεύθυνος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, θα χάσει, σε μία τέτοια περίπτωση, τον έλεγχο στα εσωτερικά ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομικής πολιτικής, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρέαζε τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Είμαστε ακόμα σε κατάσταση σοκ», δήλωσε στο Reuters ο Εμανουέλ Πελερίν, βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν. «Ολα δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα εξασφαλίσει σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία. Οι Γάλλοι πρέπει να σκεφτούν τι διακυβεύεται».

Με πληροφορίες από AFP, Le Monde, Politico, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ