ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλογερμανικό Συμβόλαιο για μαχητικό αεροσκάφος νέας γενεάς

Το αεροσκάφος «Future Combat Air System» το οποίο αναμένεται να καταστεί λειτουργικό από το 2040, θα αντικαταστήσει τα γαλλικά Dassault Rafale και τα γερμανικά Eurofighter

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου του επόμενης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους, ένα πρόγραμμα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς να εξαρτάται από συμμάχους σε έναν όλο και περισσότερο αβέβαιο κόσμο.

Η Dassault Aviation και η Airbus θα κατασκευάσουν το αεροσκάφος, το οποίο αναμένεται να καταστεί λειτουργικό από το 2040 με την προοπτική να αντικαταστήσει το Rafale της γαλλικής Dassault και τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter της Γερμανίας εν ευθέτω χρόνω.

«Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ισπανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί μετά την τελετή υπογραφής με ομολόγους της των άλλων δύο χωρών.

«Θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα… και αποτυπώνει τη βούληση και τη φιλοδοξία μας για μια ευρωπαϊκή άμυνα».

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τη χρηματοδότηση του προγράμματος την περασμένη εβδομάδα. Η Ισπανία είναι συμβαλλόμενο μέρος της αρχικής φάσης και θα συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα αργότερα το 2020, επενδύοντας περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Το συμβόλαιο για το νέο Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης (Future Combat Air System - FCAS / SCAF) περιλαμβάνει την αρχική έρευνα και τεχνολογία για το πρωτότυπο αεροσκάφος, τη μηχανή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που θα συνοδεύουν το αεροσκάφος και ένα υπολογιστικό νέφος αεροπορικής μάχης.

Η συνολική επένδυση για το πρωτότυπο αεροσκάφος θα φθάσει περίπου τα 4 δισεκ. ευρώ προτού ολοκληρωθεί το 2026. Η παραγωγή του μαχητικού αναμένεται να ξεκινήσει το 2040.

Αναλυτικά, η Dassault και η Airbus θα κατασκευάσουν το μαχητικό αεροπλάνο, οι Safran και MTU AeroEngines θα κατασκευάσουν τη μηχανή, η Airbus και η MNDA θα εργαστούν για τα drones και η Airbus με την Thales SA θα αναλάβουν την ψηφιακή πλευρά.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη Βρετανία, η οποία το 2018 ξεκίνησε τα δικά της σχέδια για ένα νέο μαχητικό με την επωνυμία «Tempest». Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα δύο σχέδια θα συγχωνευθούν τελικά.

Εκτελεστικά στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας είχαν καλέσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να κινηθούν γρήγορα, ώστε να μην μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά για μεγαλύτερους παίκτες υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και την Κίνα στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X