ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη του επικεφαλής της AfD για χρήση ναζιστικών συνθημάτων

Ο ίδιος ο Μπερν Χέκε ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως οι εκφράσεις αυτές ήταν απαγορευμένες

ΑΜΠΕ

Ο αρχηγός της οργάνωσης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στην Θουριγγία Μπερν Χέκε θα πρέπει να εμφανιστεί σήμερα σε δικαστήριο του Χάλε, ως κατηγορούμενος για την χρήση απαγορευμένων ναζιστικών εκφράσεων σε δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως ήταν απαγορευμένες.

Ο κ. Χέκε κατηγορείται ότι σε ομιλία του στο Μέρζεμπουργκ της Σαξονίας – Ανχαλτ τον Μάιο του 2021 χρησιμοποίησε επανειλημμένα το σύνθημα «Ολα για την Γερμανία», το οποίο αποτελούσε χαρακτηριστική έκφραση των ταγμάτων εφόδου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

«Ελεύθερη απόδοση του συνθήματος του Τραμπ»

Ο ακροδεξιός πολιτικός έκανε λόγο για «συνηθισμένη έκφραση» και ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά απέδιδε ελεύθερα το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», χωρίς να γνωρίζει σχετικά με την απαγόρευση.

Το επανέλαβε όμως τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν σε πολιτική εκδήλωση της AfD φώναξε «Oλα για…» και έστρεψε το μικρόφωνο προς το κοινό, για να συμπληρώσει την φράση, φωνάζοντας «Γερμανία». Η συμπεριφορά του αναφέρεται στο άρθρο 86α του Ποινικού Κώδικα της Γερμανίας, περί χρήσης συμβόλων αντισυνταγματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Μπγερν Χέκε ήταν καθηγητής Ιστορίας σε λύκειο της Εσσης, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα αδύναμο τον ισχυρισμό του περί άγνοιας. Επιβαρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι επανέλαβε το αδίκημα, ενώ ήταν ήδη ελεγχόμενος για το πρώτο περιστατικό.

Τι θα σήμαινε ενδεχόμενη καταδίκη του Χέκε

Ο ίδιος ο κ. Χέκε απηύθυνε τις τελευταίες ημέρες πρόσκληση προς τους υποστηρικτές της AfD να προσέλθουν στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη σε βάρος του κόμματος. «Ελάτε στο δικαστήριο του Χάλε να πάρετε μια γεύση από το κράτος δικαίου στην Γερμανία», δήλωσε.

Ενδεχόμενη καταδίκη θα σήμαινε ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών ή χρηματικό πρόστιμο, αλλά θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία για τις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία τον Σεπτέμβριο, όπου ο Μπγερν Χέκε είναι επικεφαλής της AfD.

Εάν καταδικαστεί σε τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση, το δικαστήριο θα μπορούσε να του επιβάλει στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για κάποιο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια απαγόρευση της υποψηφιότητάς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ