ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:10
 

Γερμανία: Η Δανία, «πυξίδα» για το Βερολίνο

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συνέστησε χθες στο κόμμα του να υιοθετήσει πολιτικές περιοριστικές προς τη μετανάστευση

Newsroom Κ, Αθήνα

Οκτώ χρόνια πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, ακόμη περισσότερα χρόνια μέλος του προεδρείου, συνυπεύθυνος για την ελεύθερη πτώση των ποσοστών του κόμματος, αλλά ακόμη πρόθυμος να προσφέρει τις συμβουλές του. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συνέστησε χθες στο κόμμα του να υιοθετήσει πολιτικές περιοριστικές προς τη μετανάστευση, όπως έκαναν οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν τις εκλογές της Τετάρτης. Ο Δανοί Σοσιαλδημοκράτες, υπό τη Μέτε Φρέντρικσεν, έχασαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2015, ενώ ο λόγος για τον οποίο θα μπορέσουν πιθανότατα να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των υπόλοιπων κομμάτων του αριστερού φάσματος, που θα στηρίξουν κοινοβουλευτικά την κυοφορούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μαζικά ψηφοφόρους προς τους Πράσινους, οι οποίοι πρεσβεύουν πολιτική με περισσότερες ευαισθησίες σε οικολογικά ζητήματα και με ανθρώπινο πρόσωπο στο μεταναστευτικό, αλλά ο Γκάμπριελ ζητάει από το κόμμα του να γυρίσει ακόμη περισσότερο την πλάτη στους ψηφοφόρους αυτούς.

«Η επικεφαλής των Δανών Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν, με τη δραστική αλλαγή στάσης της στο μεταναστευτικό, δεν φοβήθηκε να προσεγγίσει τους δεξιούς λαϊκιστές. Αντιθέτως, ήθελε να ξανακερδίσει ανθρώπους που ένιωσαν αδύναμοι εξαιτίας της πλημμελούς διαχείρισης της μεταναστευτικής πολιτικής και της συχνής αποτυχίας των προσπαθειών ενσωμάτωσης των μεταναστών», έγραψε ο Γκάμπριελ σε άρθρο στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Στην πραγματικότητα, μόλις το ένα δέκατο των ψηφοφόρων που έχασε το αντιμεταναστευτικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα επέλεξαν τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι απώλειες των Δανών Σοσιαλδημοκρατών προς τα αριστερά ήταν μεγαλύτερες. Οι απώλειες σημειώθηκαν παρότι το κόμμα έκανε αριστερή στροφή στην κοινωνική πολιτική. Υπό τη Φρέντρικσεν οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες απομακρύνθηκαν από τον σοσιαλφιλελευθερισμό προηγούμενων εποχών και τάχθηκαν εναντίον των φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους Δανούς.

«Το ζήτημα είναι η επανάκτηση του ελέγχου. Του ελέγχου της κρατικής επικράτειας αλλά και απέναντι σε έναν χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό που έχει εκτροχιαστεί», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας. Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι «η επιστροφή των κλασικών θεμάτων βρίσκεται προ των πυλών, γιατί τα ίχνη μιας επικείμενης ύφεσης δεν μπορούν να αγνοηθούν». «Η Μέτε Φρέντρικσεν έδειξε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να κερδίσουν αν υπερασπιστούν ξεκάθαρες θέσεις», κατέληξε ο Γκάμπριελ. «Εμείς στη Γερμανία απέχουμε πολύ απ’ αυτό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X