ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Το μαχαίρι στον λαιμό του Σολτς με το καλημέρα

Πριν καν αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, πιέζεται να λάβει εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού

Kathimerini.gr

DER SPIEGEL, ΑΠΕ

Πριν καν αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, ο εν αναμονή καγκελάριος Ολαφ Σολτς πιέζεται να λάβει εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού. Το κενό των επόμενων δύο εβδομάδων –μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης– θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, αλλά η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται να επιβάλει άμεσο οριζόντιο lockdown και η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο.

«Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ έως τώρα τόσο επικίνδυνη», είπε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων και επόμενος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ωστόσο απέρριψε, από κοινού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους, την εισήγηση της Αγκελα Μέρκελ για lockdown, την ημέρα που ξεπεράστηκαν οι 100.000 νεκροί από COVID-19. Οι Πράσινοι επρόκειτο να παρουσιάσουν, χθες, στα μέλη του κόμματος τις προτάσεις τους για το υπουργικό συμβούλιο, μαζί με το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας, αλλά η έναρξη της ψηφοφορίας καθυστέρησε λόγω διαμάχης εξουσίας ανάμεσα στη μετριοπαθή και τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος. Η πρώτη φαίνεται ότι επικρατεί και άρα υπουργοποιείται ο πρώην συμπρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Ετζντεμίρ, αντί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Αντον Χόφραϊτερ.

Η συμφωνία 177 σελίδων για το κυβερνητικό πρόγραμμα θα μετατρέψει τη Γερμανία στη μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης στον κόσμο, μεταξύ άλλων μέτρων φιλελευθεροποίησης. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το κείμενο επιχειρεί μια εξισορρόπηση, χωρίς ιδιαίτερα νέα στοιχεία. «Δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση