ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: «Το τέλος της κυβέρνησης Σολτς»

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σολτς θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα τους ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη

Οι συντηρητικοί και η ακροδεξιά στη Γερμανία πανηγυρίζουν ήδη, κάνοντας λόγο για το τέλος της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του exit poll, που φέρουν το κόμμα των Σοσιαλδηλμοκρατών υπό τον Γερμανό καγκελάριο, να υφίσταται βαριά ήττα, πέφτοντας στην τρίτη θέση.

Οπως έγινε νωρίτερα γνωστό, oι Χριστιανοδημοκράτες CDU και CSU βρίσκονται σε τροχιά να λάβουν ποσοστό έως και 30% των ψήφων, το ακροδεξιό AfD θα λάβει 16-16,5%, ενώ το SPD του Γερμανού καγκελαρίου βρίσκεται πολύ πίσω με 14%.

Οι σύμμαχοι του Σολτς στον συνασπισμό των Πρασίνων αναμένεται να βρεθούν στην τέταρτη θέση με ποσοστό περίπου 12%, ενώ το φιλελεύθερο FDP βρίσκεται στο 5%, σύμφωνα πάντα με το exit poll.

Το 2019, το AfD είχε λάβει ποσοστό 11%, το SPD το 15,8% και οι Πράσινοι 20,5%.

Βαρόμετρο ενόψει εθνικών εκλογών

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του Σολτς ως «βαρόμετρο» ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025.

Η Αλίς Βάιντελ, ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός της «εξαιρετικά επιτυχημένη», μετά τις αρχικές προβλέψεις που φέρουν το κόμμα να τερματίζει δεύτερο με 16,5%.

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευρωσκεπτικιστές», ανέφερε η ίδια.

Ερωτηθείσα από τηλεοπτικό παρουσιαστή για το αν τα πρόσφατα σκάνδαλα με εμπλοκή δύο εκ των κορυφαίων υποψηφίων του, έβλαψαν το AfD, η Βάιντελ δήλωσε ότι έπειτα από το «ανώμαλο ξεκίνημα» της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα διέγραψε πολύ επιτυχημένη «τελική ευθεία».

Αποβολή και απαγόρευση

Σημειώνεται ότι το AfD, πέτυχε θεαματική άνοδο στα ποσοστά του, παρόλο που η ακροδεξιά ομάδα ID στο ευρωκοινοβούλιο είχε πάρει απόφαση να το αποβάλει λίγο πριν από τις εκλογές εξαιτίας των πρόσφατων σκανδάλων.

Επιπλέον, στο εσωτερικό, υπήρξε απόφαση απαγόρευσης της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων, κάτι που επίσης δεν εμπόδισε την άνοδο του κόμματος.

Η Ακροδεξιά τα πήγε καλά στην ανατολική Γερμανία, ανοίγοντας τον δρόμο, όπως υποστηρίζουν στελέχη του AfD, για νίκη στις περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση