ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί ο κορωνοϊός σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς από Ευρωπαίους

Καθημερινά πεθαίνει διπλάσιο ποσοστό ασθενών από τη Βρετανία και τετραπλάσιο από τη Γερμανία

Kathimerini.gr

Οι HΠΑ έχουν πλέον πολύ υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πλούσια κράτη της Δύσης, ενώ η χώρα προσπαθεί να βρει τον δρόμο της για τις επόμενες φάσεις της πανδημίας.

Ο όλο και μεγαλύτερος φόρος αίματος έχει διαλύσεις τις ελπίδες πολλών Αμερικανών ότι η ηπιότερη μετάλλαξη Όμικρον θα έφερνε λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει τις χειρότερες ημέρες του κύματος της παραλλαγής Δέλτα το φθινόπωρο και είναι σχεδόν στα δύο τρίτα των θανάτων του περασμένου χειμώνα, όταν εν πολλοίς τα εμβόλια δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα.

Ενώ το Κογκρέσο σπεύδει να γυρίσει σελίδα στην πανδημία, όπως έχουν ήδη κάνει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των νεκρών σε εβδομαδιαία βάση αμαυρώνει οποιανδήποτε αισιοδοξία, έστω κι αν ελαττώνονται τα κρούσματα της Όμικρον, ενώ εκθέτει τις αδυναμίες στην αντίδραση της χώρας, σύμφωνα με επιστήμονες.

«Ο ρυθμός των θανάτων στις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλός, φρικτά υψηλός», λέει ο Ντέβι Σριντάρ, επικεφαλής του προγράμματος παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Μεγάλη Βρετανία, που υποστήριξε τη χαλάρωση των περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω», προσθέτει.

Ορισμένες αιτίες των δυσκολιών στις ΗΠΑ είναι πολύ γνωστές. Παρότι διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα οπλοστάσια εμβολίων στον κόσμο, η χώρα δεν έχει καταφέρει να εμβολιάσει τόσους ανθρώπους όσους άλλα πλούσια κράτη. Το σημαντικότερο είναι ότι ο εμβολιασμός ηλικιωμένων υπολείπεται κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι ΗΠΑ έχουν μείνει αρκετά πίσω στη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, αφήνοντας μεγάλο αριθμό ευάλωτων ατόμων με συρρικνούμενη προστασία την ώρα που η Όμικρον σαρώνει τη χώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ να είναι αναλογικά πολύ υψηλότερος από άλλες χώρες, σε βαθμό που δεν έχει αναγνωριστεί δημοσίως. Από την 1η Δεκεμβρίου, όταν οι υπεύθυνοι για την Υγεία ανακοίνωσαν την πρώτη διάγνωση της Όμικρον στις ΗΠΑ, το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν καταλήξει από τον κορωνοϊό είναι τουλάχιστον 63% περισσότερο από τα άλλα μεγάλα και πλούσια κράτη στον κόσμο, σύμφωνα με την αντιπαραβολή στοιχείων που έκαναν οι New York Times.
Έτσι τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ προσπέρασαν τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο, μεταξύ των πλούσιων κρατών, για να έχουν πλέον το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό στον πληθυσμό από την αρχή της πανδημίας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που είχαν μικρότερο ποσοστό θανάτων εν μέσω της επέλασης της Όμικρον, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία των ΗΠΑ ήταν σημαντικά υψηλότερες από τη Δυτική Ευρώπη, αφήνοντας κάποιες πολιτείες να φτάνουν στα όριά τους στον τομέα της περίθαλψης. Το ημερήσιο νούμερο θανάτων φτάνει τους 2.500 κατά μέσο όρο ανά τις ΗΠΑ.

Πλέον οι Αμερικανοί πεθαίνουν από κορωνοϊό καθημερινά με τον διπλάσιο ρυθμό από τους Βρετανούς και με τον τετραπλάσιο από τους Γερμανούς. «Υπάρχει πλέον περισσότερη απώλεια ζωής από όση αναμενόταν», παραδέχεται ο καθηγητής Τζόζφ Ντίλεμαν, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που συνέκρινε τις συνέπειες της Covid παγκοσμίως.

Επισημαίνεται ότι το 43% των ατόμων άνω των 65 ετών δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση, ενώ υπάρχει ένα 12% που δεν έχει κάνει ούτε τον βασικό εμβολιασμό. Αντιστοίχως στην Αγγλία μόνο το 9% των άνω των 65% δεν έχει πάρει τρίτη δόση και μόνο 4% είναι εντελώς ανεμβολίαστο.

Κάποιοι επιστήμονες ελπίζουν ότι το μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων που ανέρρωσε ενδεχομένως να έχει πλέον αναπτύξει αντισώματα που θα το προστατεύσει από σοβαρή επαναλοίμωξη, ώστε οι ΗΠΑ να καλύψουν έτσι το κενό στο ποσοστό εμβολιασμών που έχουν σε σύγκριση με άλλες πλούσιες χώρες. Το τίμημα όμως αυτής της συλλογικής ανοσίας είναι ήδη πάρα πολύ βαρύ σε θανάτους…

THE NEW YORK TIMES

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  |  Εμβόλια  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση