ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκάζι στους εμβολιασμούς πατούν οι ΗΠΑ

Μέχρι σήμερα, έχουν κάνει την πρώτη δόση 145 εκατ. Αμερικανοί πολίτες

Kathimerini.gr

Μέχρι την 4η Ιουλίου, εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας, το 70% των Αμερικανών πολιτών θα έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη εμβολιαστική δόση, ενώ 160 εκατ. Αμερικανοί θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτός είναι ο νέος στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Η εμβολιαστική διαδικασία θα γίνει ευκολότερη», υποσχέθηκε και δεσμεύθηκε ότι «την 4η Ιουλίου, οι οικογένειες σε ολόκληρη την επικράτεια θα μπορέσουν να γιορτάσουν την εθνική τους γιορτή όπως ακριβώς συνήθιζαν πριν από την έλευση της πανδημίας».

Μέχρι σήμερα, έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου 145 εκατ. Αμερικανοί πολίτες, δηλαδή περίπου το 56% του ενήλικου πληθυσμού. Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνται καθημερινώς 882.000 εμβολιασμοί. Παρ’ όλα αυτά, η εμβολιαστική εκστρατεία επιβραδύνεται. Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να δώσει το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ώστε να χορηγείται και στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών. Κατόπιν αυτού, θα μπορέσει να εμβολιασθεί ένα επιπλέον 5% του πληθυσμού.

Παρά την αισιοδοξία για την εξέλιξη των εμβολιασμών, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι «πέφτουν σημαντικά οι ρυθμοί» της εμβολιαστικής εκστρατείας. Σύμφωνα με υγειονομικούς, η επιβράδυνση αυτή ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη, καθώς όσοι προσδοκούσαν να εμβολιασθούν έσπευσαν να το κάνουν. Ταυτόχρονα, η αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson, προκειμένου να διερευνηθούν οι σπάνιες παρενέργειές του, ασφαλώς αποτέλεσε πρόσκομμα. Να σημειωθεί ότι περίπου το 30% των Αμερικανών πολιτών διστάζει να εμβολιασθεί, γεγονός που απομακρύνει, αν όχι εξαλείφει, το ενδεχόμενο επίτευξης ανοσίας της αγέλης. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι ένα επίσης υψηλό ποσοστό πολιτών (άστεγοι, παράτυποι μετανάστες, ορισμένες μειονότητες) δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση