ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γκρίνια στην Άγκυρα για την νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ξεχωρίζουν τρία σημεία στις συζητήσεις στην Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στην Άγκυρα, κύκλοι της κυβέρνησης και του στρατού εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ για το βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας. Τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Άγκυρα για τη νέα αμερικανοτουρκική συμφωνία, η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται τη συμφωνία, με το σκεπτικό ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.

Όπως προνοεί η συμφωνία η Τουρκία δεν θα αναπτύξει δυνάμεις στη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη συνοριακή περιοχή. Σε αυτές τις περιοχές, το κέντρο των αστικών περιοχών θα ελέγχεται πλέον από μεικτές επιτροπές κατοίκων και στρατιωτικών συμβουλίων. Στην δε, περιφέρεια την ασφάλεια θα την παρέχουν συμμαχικές δυνάμεις.

Η επιστροφή των προσφύγων

Επίσης, η νέα συμφωνία κάνει λόγο για προοπτική της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.  Η εγκατάσταση των προσφύγων σε μια ζώνη ασφαλείας είναι ζητούμενο της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις

Τέλος, εκφράζεται ο προβληματισμός για τον αντίκτυπο που επιφυλάσσει η νέα αμερικανοτουρκική συμφωνία στη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία. Περαιτέρω σύσφιξη αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές για την τουρκική διπλωματία, κυρίως σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Μόσχα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση