ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Amazon απαγορεύει τη χρήση εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία

Nα δώσει στους Αμερικανούς νομοθέτες τη δυνατότητα να θεσπίσουν νόμο για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Amazon απαγόρευσε, για ένα έτος, στην αμερικανική αστυνομία να χρησιμοποιεί το «Rekognition», το δικό της πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, έπειτα από διαμαρτυρίες για φυλετικές προκαταλήψεις από το λογισμικό παρακολούθησης.

Η Amazon ανέφερε ότι η αναστολή χρήσης του προγράμματος αναγνώρισης από τις αστυνομικές υπηρεσίες γίνεται, ώστε να δώσει στους Αμερικανούς νομοθέτες τη δυνατότητα να θεσπίσουν νόμο για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία.

«Έχουμε υποστηρίξει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν ισχυρότερους κανονισμούς, που θα διέπουν την ηθική χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση» δήλωσε η Amazon.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μονοετής συμφωνία αναστολής μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τους κατάλληλους κανόνες και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας ζητηθεί» ανέφερε, ακόμη, η εταιρεία κολοσσός.

Όπως κάθε άλλο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, το Rekognition μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να συγκρίνει πολύ γρήγορα μια εικόνα, παραδείγματος χάριν από την κάμερα ενός τηλεφώνου αστυνομικού με φωτογραφίες από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας, οι οποίες μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες.

Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει επικριθεί, εδώ και πολύ καιρό, λόγω πιθανής προκατάληψης. Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι αλγόριθμοι είναι πιθανότερο να εντοπίσουν εσφαλμένα πρόσωπα Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων, από εκείνα των λευκών.

Στο παρελθόν, η Amazon υπερασπίστηκε το Rekognition απέναντι σε κατηγορίες για προκατάληψη και συνέχισε να το προσφέρει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Τις προηγούμενες ημέρες, η IBM δήλωσε πως θα διακόψει τη διάθεση του αντίστοιχου λογισμικού της.

Αναλυτικότερα, η IBM ανέφερε ότι δεν θα συνεχίσει να παρέχει τη δική της τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, διότι όλα τα προγράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του νόμου, πρέπει να ελεγχθούν για προκαταλήψεις.

Με επιστολή του προς το Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Αρβίντ Κρίσνα, δήλωσε ότι «η καταπολέμηση του ρατσισμού είναι τόσο επείγουσα, όσο ποτέ άλλοτε». Στη συνέχεια έθεσε τρεις τομείς στους οποίους η εταιρεία θα ήθελε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο: τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας και τη διεύρυνση των δεξιοτήτων και των εκπαιδευτικών ευκαιριών.

Κατά τους τελευταίους μήνες το Κογκρέσο μελετά την πιθανή νομοθεσία για τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς νομοθέτες, εταιρείες και ακτιβιστές πολιτικών ελευθεριών ζήτησαν ισχυρότερο νομικό πλαίσιο για τα λογισμικά παρακολούθησης.

Τη Δευτέρα, οι Δημοκράτες εισήγαγαν νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, το οποίο θα απαγόρευε τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου, σε πραγματικό χρόνο, από την ομοσπονδιακή αστυνομία, αλλά ορισμένοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι το μέτρο δεν ήταν επαρκές.

Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν μετά από πιέσεις σε εταιρείες, προκειμένου να αντιδράσουν στον θάνατο του Τζ. Φλόιντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση