ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι έδρες στο ΕΚ, οι νέες ισορροπίες και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Πώς κατανέμονται οι δυνάμεις με βάση την τελευταία πρόβλεψη - Το χρονοδιάγραμμα έως την εκλογή ηγεσίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Με τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών να αναμένονται μέσα στην ημέρα, τα πολιτικά κόμματα πιάνουν δουλειά από σήμερα για την τελική σύνθεση των ευρωομάδων τους που θα καθορίσει τις προτεραιότητες και τις βασικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «επόμενη ημέρα».

Και η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρακολουθεί τις διεργασίες μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου, εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ξεκινήσει και η ίδια διαπραγματεύσεις για την επανεκλογή της από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πολιτικές ευρωομάδες ξεκινούν διαπραγματεύσεις τόσο για τον σχηματισμό πλειοψηφίας όσο και για την τελική σύνθεσή τους, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 16-19 Ιουλίου, στο Στρασβούργο.

Τελευταία πρόβλεψη κατανομής εδρών

Στη βάση της τελευταίας πρόβλεψης (στη 1.18 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου) για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα σε 23 χώρες και τις εκτιμήσεις και τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις για τις υπόλοιπες τέσσερις:

  • το ΕΛΚ κερδίζει έως 191 έδρες,
  • οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 135 έδρες
  • και οι Φιλελεύθεροι 83 έδρες.

Προσώρας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να σχηματιστεί άνετη πλειοψηφία μεταξύ του ΕΛΚ, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα φθάνει έως και τις 409 έδρες, πολύ παραπάνω δηλαδή από τον «μαγικό» αριθμό των 361 εδρών που χρειάζεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσει τη στήριξη και άλλων κομμάτων, με στελέχη του ΕΛΚ να αναφέρουν χθες ότι πρώτος στόχος της θα είναι η προσέγγιση των Πρασίνων, που φθάνουν τις 53 έδρες.

Βάσει των ίδιων προβλέψεων:

  • οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) συγκεντρώνουν έως 71 έδρες,
  • ενώ η ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 57 έδρες.

Κρίσιμο ρόλο για τη σύνθεση των νέων ευρωομάδων θα παίξουν τα μη εγγεγραμμένα έως σήμερα κόμματα που κερδίζουν έως 45 έδρες, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που φθάνουν τις 51.

Τα «ραντεβού» των πολιτικών ομάδων

Στο μεταξύ, για την τελική συγκρότηση πολιτικών ευρωομάδων με πιθανή πρόσθεση ή αποκλεισμό κομμάτων, το ΕΛΚ θα πραγματοποιήσει συνάντηση στις 18 Ιουνίου, οι Πράσινοι την επόμενη ημέρα στις 19 Ιουνίου, ενώ στις 25 του ίδιου μήνα έχουν ήδη προγραμματίσει συνομιλίες οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αλλά και η Αριστερά. Οι φιλελεύθεροι του Renew θα συναντηθούν στις 26 Ιουνίου, όπως και οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), ενώ η ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στις 3 Ιουλίου.

Μετά τα απογοητευτικά χθεσινά αποτελέσματα για τους φιλελεύθερους του Renew σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, η ευρωομάδα θα συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσει τον αποκλεισμό ή όχι του κόμματος VVD της Ολλανδίας λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση υπό το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους Renew αποτέλεσε η απόφαση της επικεφαλής υποψήφιας του κόμματος στη Γαλλία Βαλερί Αγιέ να μην εμφανιστεί, χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο για δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, έως δηλαδή το δείπνο στις 17 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνουν οι πρώτες επίσημες συζητήσεις και ίσως ληφθούν και οι πρώτες αποφάσεις.

Εάν δεν συμβεί αυτό δηλαδή την επόμενη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν στο τέλος του μήνα στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 27-28 Ιουνίου.

Θα έχουν προηγηθεί η συνάντηση των ηγετών της ομάδας της G7 στην Ιταλία, αυτό το Σαββατοκύριακο (13-15 Ιουνίου), και η διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, που θα λάβει χώρα στην Ελβετία (15-16 Ιουνίου).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση