ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί η στήριξη σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία

Η πρόταση θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για έγκριση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να συμπληρώσει τη χρηματοδοτική στήριξη για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής ως απάντηση στην κρίση της Συρίας κατά 585 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Από το ποσό που προτείνεται σήμερα, 100 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την Ιορδανία και τον Λίβανο, που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων στον κόσμο, ενώ 485 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν πρόσφυγες στην Τουρκία το 2020 και θα συνεχίσουν τα δύο εμβληματικά ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την Ιορδανία και τον Λίβανο, τα έργα που θα υλοποιηθούν με τη στήριξη της ΕΕ θα παρέχουν βοήθεια στους τομείς της πρόσβασης στην εκπαίδευση, της στήριξης των μέσων διαβίωσης και της παροχής υγείας, αποχέτευσης, υπηρεσιών αποβλήτων και κοινωνικής προστασίας σε κοινότητες και πρόσφυγες υποδοχής Σύρων και Παλαιστινίων από τη Συρία.

Σε ότι αφορά την υποστήριξη στην Τουρκία, η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ σε οργανισμούς εταίρους θα βοηθήσει στην επέκταση δύο καθιερωμένων έργων έως το τέλος του επόμενου έτους: το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης κοινωνικής ασφάλειας (ESSN) και την υπό όρους μεταφορά μετρητών για την εκπαίδευση (CCTE). Μέσω του ESSN, η ΕΕ παρέχει μηνιαία οικονομική βοήθεια σε περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο πρόσφυγες και το έργο CCTE βοηθά πάνω από 600.000 παιδιά προσφύγων να παρακολουθούν τακτικά το σχολείο. Το σημερινό ποσό θα βοηθήσει στην παράταση των δύο προγραμμάτων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η πρόταση θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για έγκριση.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarcic, δήλωσε: «Η ΕΕ στηρίζει σταθερά τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία για πολλά χρόνια. Καθώς ο κορωνοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη βοήθειά μας. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τον συριακό λαό και τις χώρες υποδοχής τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα βοηθήσει τα παιδιά να φοιτήσουν στο σχολείο και να υποστηρίξουν οικογένειες που έχουν ανάγκη».

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, συμπλήρωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδεικνύει ισχυρή αλληλεγγύη με τις χώρες εταίρους μας Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία, καθώς και με τους πρόσφυγες που φιλοξενούν. Χωρίς άμεσο τέλος στην κρίση της Συρίας που συνεχίζει να απειλεί την περιοχή, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αυξήσει την υποστήριξη για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των τοπικών κοινοτήτων που τους φιλοξενούν, ειδικά στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Επιστολή Αναστασιάδη προς πρόεδρο Ένωσης Συντακτών

«Και ο Θιασάρχης του Μεγάλου Μας Τσίρκου παρελαύνει χωρίς καμμία αιδώ κι αποδοχή ευθυνών γιά τι κατά ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:18

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση