ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ομάδα χάκερ Ghostwriter και η σύνδεσή της με τη Λευκορωσία

Για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, η ομάδα συνεχίζει ανεξέλεγκτα τη δράση της σε χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, η ομάδα hacking και παραπληροφόρησης που είναι γνωστή ως «Ghostwriter»  συνεχίζει ανεξέλεγκτα τη δράση της σε χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική. Δεδομένων των μεθόδων της ομάδας- και των μηνυμάτων που εκπέμπει κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ - η ευρέως διαδεδομένη υπόθεση ήταν ότι οι χάκερ της «Ghostwriter» είναι μια ακόμη εκστρατεία υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου και του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε μάλιστα στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν «συνδέσει» τον Ghostwriter «με το ρωσικό κράτος». Όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν είναι σωστό. Σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών και αξιολόγησης απειλών «Mandiant», οι χάκερ της «Ghostwriter» εργάζονται για τη Λευκορωσία.

Η Mandiant έριξε για πρώτη φορά μια προσεκτική ματιά στο Ghostwriter τον Ιούλιο του 2020. Η ομάδα ήταν τότε κυρίως γνωστή για τη δημιουργία και τη διανομή άρθρων ψεύτικων ειδήσεων και ακόμη και για την διαδικτυακή εισβολή σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για τη δημοσίευση παραπλανητικού περιεχομένου. Μέχρι τον Απρίλιο του 2021, η Mandiant απέδωσε ευρύτερη δραστηριότητα στο Ghostwriter, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων για την παραβίαση των λογαριασμών κοινωνικών μέσων κυβερνητικών αξιωματούχων για τη διάδοση παραπληροφόρησης και τις προσπάθειες στόχευσης πολιτικών με χακάρισμα και διαρροή. Η ομάδα έχει επικεντρωθεί εδώ και πολύ καιρό στην υπονόμευση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στρέφεται όλο και περισσότερο στην πυροδότηση πολιτικών διαφορών ή αστάθειας στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και τη Γερμανία.

Στο συνέδριο Cyberwarcon στην Ουάσιγκτον, DC, την Τρίτη, οι αναλυτές της Mandiant, Ben Read και Gabby Roncone, παρουσίασαν στοιχεία για τους δεσμούς του Ghostwriter με τη Λευκορωσία. «Η δραστηριότητα   που στοχεύει στην Ανατολική Ευρώπη και τις επιχειρήσεις πληροφόρησης κατά του ΝΑΤΟ ευθυγραμμίζεται με αυτό που έχουμε δει   να κάνει στο παρελθόν η Ρωσία», δήλωσε ο Ριντ στο WIRED πριν από τη διάσκεψη. Παρά αυτές τις γνωστές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες, η Mandiant δεν έκανε αναφορά στη Μόσχα εκείνη την εποχή, επειδή δεν είχε δει συγκεκριμένους ψηφιακούς συνδέσμους.

 Μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, ο επί μακρόν πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο διατήρησε την εξουσία εν μέσω κατηγοριών ότι η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια είχε όντως κερδίσει. Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τις εκλογές και πολλοί από τους γείτονες της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν τη λευκορωσική αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Mandiant παρατήρησε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις καμπάνιες του Ghostwriter.

«Είδαμε μια στροφή σε πολύ μεγαλύτερη εστίαση σε συγκεκριμένα ζητήματα της Λευκορωσίας – στοχεύοντας Λευκορώσους αντιφρονούντες, Λευκορώσους στα μέσα ενημέρωσης, πράξεις που πραγματικά μοιάζουν να γίνονται για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκορωσίας», είπε ο Read. «Και στη συνέχεια πέσαμε επίσης σε τεχνικές λεπτομέρειες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι χειριστές βρίσκονται στο Μινσκ και κάποιες άλλες που υπαινίσσονται τον στρατό της Λευκορωσίας. Αυτό μας φέρνει στο σημείο τώρα όπου είμαστε σίγουροι ότι το Ghostwriter έχει σύνδεση με τη Λευκορωσία.»

Ο Shane Huntley, ο οποίος ηγείται της Ομάδας Ανάλυσης Απειλών της Google, λέει ότι η έρευνα Mandiant ταιριάζει με τα ευρήματα της ίδιας της TAG. «Η έκθεσή τους είναι συνεπής με αυτά που έχουμε παρατηρήσει», είπε στο WIRED. Καθώς η δραστηριότητα του γκρουπ υπονοούσε όλο και περισσότερο μια ειδικά «λευκορωσική ατζέντα» το καλοκαίρι, η Mandiant εργάστηκε για να ξεμπερδέψει ποιος ήταν πραγματικά πίσω από τις καμπάνιες. Από τις περσινές εκλογές, 16 από τις 19 επιχειρήσεις παραπληροφόρησης του Ghostwriter επικεντρώθηκαν σε αφηγήσεις ιδιαίτερα υποτιμητικές για τις κυβερνήσεις της Λιθουανίας και της Πολωνίας, γειτονικές της Λευκορωσίας. Δύο εστίασαν αρνητικά στο ΝΑΤΟ και ένας επέκρινε την ΕΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Μόσχα καλεί Τελ Αβίβ μέσω... S-300

Μόσχα καλεί Τελ Αβίβ μέσω... S-300

Λόγω Ουκρανικού, η Ρωσία αλλάζει στάση στον ιδιότυπο πόλεμο προσβολών της ισραηλινής αεροπορίας επί συριακού εδάφους
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ