ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:43
 

Η πανδημία θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη της Κίνας

Κατά το βασικό σενάριο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού της Ουάσιγκτον, η κινεζική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% το 2019

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε ακόμη οικονομική ανάπτυξη 5,9% φέτος στην Κίνα. Αλλά με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού να παρατείνεται, πλέον εκτιμά πως ο ρυθμός επέκτασης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα επιβραδυνθεί πολύ, πέφτοντας έως ακόμη και στο +0,1%, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριό της.

Η επιβράδυνση είναι απότομη, καθώς οι κινεζικές αρχές, αποφασισμένες να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας, ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα, έκλεισαν εργοστάσια και έθεσαν υπό περιορισμό δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.

Κατά το βασικό σενάριο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού της Ουάσιγκτον, η κινεζική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% το 2019, αναφέρει στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Όμως, αν οι συνέπειες της πανδημίας γίνουν αισθητές για περισσότερο, θα χτυπηθούν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο.

Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

«Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα τόσο απότομα όσο την ανέστειλε», συνοψίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν ως την 27η Μαρτίου.

Σημειώνουν ότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις ξανάρχισαν την παραγωγή, αλλά πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Έμμεσοι δείκτες, όπως αυτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δείχνουν πως η δραστηριότητα δεν αυξάνεται παρά προοδευτικά στην Κίνα», παρατηρούν.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις για ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς», αναγνώρισε ο Ααντίτια Ματού, επικεφαλής οικονομολόγος του τμήματος της ΠΤ που ασχολείται με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν απτές ενδείξεις που υποστηρίζουν τη θέση της ιλιγγιώδους επιβράδυνσης: το εύρος του σοκ δεν έχει προηγούμενο, καθώς πλήττεται τόσο η ζήτηση, όσο και οι αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η αναταραχή έχει κλονίσει τις αγορές.

«Η ίδια η ασθένεια [COVID-19] είναι μονίμως ασταθής», μεταλλάσσεται συνεχώς, παρατήρησε ο Ματού.

Στο σύνολο της περιφέρειας ανατολικής Ασίας-Ειρηνικού, η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 2,1% έναντι 5,8% το 2019, κατά το βασικό σενάριο, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και ύφεσης –0,5%, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Εξάλλου, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν προτού ξεσπάσει η πανδημία, η μείωση της φτώχειας θα είναι πολύ λιγότερο ταχεία από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αναμένει πλέον ότι 24 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή τη δυσχερή θέση, δηλαδή θα πάψουν να ζουν με περίπου 5,50 δολάρια την ημέρα. Χειρότερα, ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριό της.

Προηγουμένως, η ΠΤ ανέμενε μείωση του αριθμού των φτωχών στην περιφέρεια κατά 35 εκατομμύρια φέτος, ανάμεσά τους κατά 25 εκατομμύρια και πλέον στην Κίνα.

Τα νοικοκυριά τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται από τομείς που πλήττονται άμεσα από την πανδημία θα βρεθούν «αντιμέτωπα με σημαντικά πιο μεγάλο κίνδυνο να περιπέσουν στη φτώχεια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», εξηγείται στην έκθεση, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στον τουρισμό και τη λιανική στην Ταϊλάνδη, στην βιομηχανία και την υφαντουργία στο Βιετνάμ κ.ά..

Ωστόσο, η επαλήθευση των προβλέψεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα υπάρξουν «συντονισμένες» προσπάθειες, από «το τι θα κάνουν όλοι», σημείωσε ο οικονομολόγος του θεσμού, εισηγούμενος τη συνεργασία μπροστά στην «αναπόφευκτη οικονομική οδύνη» για τους πάντες.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από τον SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 37.000 ανθρώπους, κατά τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Ασία  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 97.048 θανάτους εξαιτίας της νόσου. Πηγή φωτογραφίας: Skai.gr.

ΗΠΑ: 1.127 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 97.048 θανάτους εξαιτίας της νόσου επί συνόλου 1.621.658 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ...
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X