ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:31
 

Η Τουρκία προκάλεσε κρίση στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα πιέζει την συμμαχία για την καταπολέμηση των Κούρδων της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η νέα απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της άμυνας της Ανατολικής Ευρώπης απέναντι στην ρωσική απειλή, έχει προκαλέσει μια μεγάλη κρίση. Το ΝΑΤΟ, το οποίο από την περίοδο της κρίσης της Κριμαίας επιχειρεί να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στα σύνορα της Ευρώπης με την Ρωσία, σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία στο ζήτημα της Συρίας και στο Κουρδικό Πρόβλημα.

Η Άγκυρα, με αντάλλαγμα την δική της έγκριση για τα νέα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ζητά από την συμμαχία να δείξει κοινή στάση απέναντι στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα της Συρίας, το οποίο χαρακτηρίζει η ίδια ως «τρομοκρατική οργάνωση». Ως γνωστόν, πολλές ξένες κυβερνήσεις φέρουν διαφορετική άποψη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Καλά σχεδιασμένη κίνηση

Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ρίχνουν φως στα κίνητρα και στο σκεπτικό της Τουρκίας σχετικά με το βέτο που άσκησε στο ΝΑΤΟ, λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες των κράτων-μελών. Εντάσσουν την νέα κίνηση της Άγκυρας στα ευρύτερα πλαίσια σειρά σημαντικών εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων. Έτσι, αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση σε δυο σημεία.

Πρώτον, πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμαννουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια μεγάλη κρίση, την οποία βιώνει το ΝΑΤΟ. Έφερε ως παράδειγμα τον «κλινικά νεκρό ασθενή», με το οποίο παρομοίασε το ΝΑΤΟ του σήμερα. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να διαψεύσουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ωστόσο, το σχόλιο του Γάλλου Προέδρου δεν πέρασε απαρατήρητο στην Άγκυρα.

Δεύτερον, αυτήν την εβδομάδα η Τουρκία προχώρησε στην πρώτη δοκιμή των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων τύπου S-400. Μάλιστα, για την δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν τα δυτικής προελεύσεως μαχητικά τύπου F-16.

Ο στόχος της Άγκυρας

Οι Τούρκοι αναλυτές λοιπόν, συνδυάζοντας όλες τις προαναφερόμενες εξελίξεις, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία επιχειρεί να επωφεληθεί από τις αδυναμίες του ΝΑΤΟ, στις οποίες αναφέρεται η Γαλλία, στέλνοντας τα δικά της ιδιαίτερα μηνύματα με τα ρωσικά S-400 και ζητώντας από την στρατιωτική συμμαχία να εστιάσει στις δικές της ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Την παρούσα περίοδο ο μεγαλύτερος προβληματισμός της Τουρκίας αφορά τις εξελίξεις στην βορειοανατολική Συρία και την αντιμετώπιση της κουρδικής «πρόκλησης». Η Άγκυρα ζητά από το ΝΑΤΟ να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  |  Γαλλία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις τα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X