ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιαπωνία: Δοκιμασία για την κυβέρνηση Κισίντα η πρόταση μομφής

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ιαπωνίας υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργικού συμβουλίου

Kathimerini.gr

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ιαπωνίας υπέβαλε πρόταση μομφής κατά του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα σήμερα, Πέμπτη, ως απάντηση στην ψήφιση αναθεωρημένου νόμου για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο οποίος έχει επικριθεί για αποτυχία βελτίωσης της οικονομικής διαφάνειας στην πολιτική. Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει να έχει αντικατασταθεί ο κ. Κισίντα πριν από τα Χριστούγεννα.

Το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (CDPJ) υπέβαλε την πρόταση, η οποία αναμένεται να υποστηριχθεί τόσο από το δεύτερο μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο Κόμμα Καινοτομίας της Ιαπωνίας όσο και από άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα καταψηφιστεί από το κυβερνών μπλοκ που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το CDPJ ζήτησε πιο δραστικές αλλαγές στον τροποποιημένο νόμο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εταιρικών δωρεών σε πολιτικά κόμματα, καθώς έκανε εκστρατεία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην πολιτική που όπως λέει έχει υπονομευθεί από ένα σκάνδαλο συγκέντρωσης κεφαλαίων που εμπλέκει το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του κ. Κισίντα.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από το LDP και τον μικρότερο εταίρο του, το κόμμα Κομέιτο, ενέκρινε το νομοσχέδιο που πέρασε από το ιαπωνικό Κογκρέσο την προηγούμενη ημέρα πριν από το τέλος της τρέχουσας τακτικής κοινοβουλευτικής συνόδου την Κυριακή.

Το LDP έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο εν μέσω ισχυρισμών ότι ορισμένες από τις φατρίες του, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες που ηγούνταν στο παρελθόν από τον εκλιπόντα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, αμέλησαν να αναφέρουν τμήματα του εισοδήματός τους από δεξιώσεις για συγκέντρωση κεφαλαίων και έχτιζαν χρηματικά αποθέματα για χρόνια.

Χαμηλή αποδοχή

Με τα ποσοστά αποδοχής να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Κισίντα τον Οκτώβριο του 2021, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τον νόμο για τον έλεγχο των πολιτικών κεφαλαίων για να βελτιώσει τη διαφάνεια των δαπανών των βουλευτών.

Οι τροπολογίες περιελάμβαναν μείωση του ορίου στο οποίο πρέπει να αποκαλυφθούν τα ονόματα όσων αγόρασαν εισιτήρια για δεξιώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων. Αλλαξαν επίσης τους κανόνες αναφοράς για τα κεφάλαια δραστηριοτήτων πολιτικής που παρέχονται από τα κόμματα σε ανώτερους αξιωματούχους.

Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκε κατά των αλλαγών που είπε ότι δεν προχωρούν αρκετά.

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης μεταξύ των ηγετών των κομμάτων χθες, Τετάρτη, εν τω μεταξύ, ο κ. Κισίντα απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για άμεση διάλυση της Κάτω Βουλής, με την προσοχή τώρα να στρέφεται στο αν ο Ιάπωνας ηγέτης μπορεί να εξασφαλίσει επανεκλογή στην προεδρική κούρσα του LDP που θα διεξαχθεί πιθανόν τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στην Ιαπωνία, η πλειονότητα των επιχειρήσεων θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του έτους ο κ. Κισίντα θα έχει αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση