ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα πρόθυρα καταστροφής το Ιντλιπ

Τελευταία προειδοποίηση από ΟΗΕ και Ε.Ε

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της εντατικοποίησης των εχθροπραξιών στο Ιντλιπ της Συρίας, μετά και τις εκατέρωθεν πολεμικές ενέργειες Δαμασκού και Άγκυρας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκιρ Πέντερσεν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση στο Idlib πρέπει να σταθεροποιηθεί και αν επιτευχθεί αυτό «τότε πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός σεναρίου 'χωρίς πόλεμο-χωρίς ειρήνη'». Ο κ. Πέντερσεν δήλωσε ότι οι πολίτες εντός και γύρω από το Idlib συνεχίζουν να σκοτώνονται και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί λόγω της αδιάκριτης χρήσης βίας από τις μαχόμενες πλευρές.

Η προειδοποίηση του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος Πέντερσεν ανέφερε ότι η τρέχουσα κλιμάκωση και αναταραχή στέλνει λανθασμένο μήνυμα στους Σύριους πρόσφυγες και ενισχύει τις αμφιβολίες τους για τις συνθήκες ασφαλείας, τη στρατολόγηση και τα μέσα διαβίωσης στη Συρία. Τόνισε, επίσης, ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων και  υποδομών είναι απολύτως απαράδεκτες. Ο κ.  Πέντερσεν ανέφερε, επίσης, ότι η τρομοκρατική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) πρέπει να διακόψει τις επιθέσεις της.

Ο ειδικός απεσταλμένος πρόσθεσε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία τον διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο μνημόνιο κατανόησης του 2018 του Σεπτεμβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε αυτό να εφαρμόζεται επιτόπου. Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και η τελευταία, σχετική τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία εκφράζει την ανησυχία της για εκατομμύρια νέους πρόσφυγες, οι οποίοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να προχωρήσουν προς την Τουρκία, ανά πάσα στιγμή. 

Οι εξελίξεις στην περιοχή αναμένεται να συζητηθούν σε λίγο στη συνάντηση των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X