ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για το «υπουργείο» κατά των fake news

Πολλοί δεν είδαν θετικά, ωστόσο, την εν λόγω κίνηση.

Kathimerini.gr

Εντός του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security), συστάθηκε πρόσφατα ειδικό παράρτημα επιφορτισμένο με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση – καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Το επονομαζόμενο Disinformation Governance Board συστάθηκε με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στη ρωσική προπαγάνδα. Διόλου τυχαία, στην κεφαλή του τοποθετήθηκε ως εκτελεστική διευθύντρια μια γυναίκα που έχει στο παρελθόν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ άλλων και ως σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Νίνα Τζάνκοβιτς.

Μέσα σε λίγα λεπτά ωστόσο, το ίδιο το Disinformation Governance Board θα γινόταν και εκείνο αντικείμενο παραπληροφόρησης, όχι στη Ρωσία αλλά πίσω στις ΗΠΑ, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Για μια χώρα, όπως η Αμερική, που έχει πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν από θεωρίες συνωμοσίας (τύπου QAnon), ψευδείς καταγγελίες εκλογικής νοθείας (βλ. εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021) και fake news σχετικά με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια, η κίνηση της σύστασης ενός «υπουργείου» που θα ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μοιάζει με λογικό βήμα. Σύμφωνα με το Bloomberg ωστόσο, το εν λόγω βήμα εξελίχθηκε σε «αυτογκόλ».

Πολλοί Αμερικανοί, προερχόμενοι από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος (κυρίως) αλλά και από τα αριστερά, αντέδρασαν μέσω των social media. Άλλοι ειρωνεύτηκαν αυτό το νέο «υπουργείο», το οποίο παρομοίασαν με το οργουελιανό «υπουργείο Αλήθειας», όπως εκείνο είχε παρουσιαστεί στις σελίδες του βιβλίου «1984», άλλοι διερωτήθηκαν ποια θα είναι ακριβώς η «αλήθεια» υπέρ της οποίας αυτός ο νέος φορέας θα αγωνιστεί, και άλλοι κατήγγειλαν νέες προσπάθειας περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως πολλές επιθέσεις προήλθαν από εκείνη την πλευρά της αμερικανικής δεξιάς (Fox News κ.ά.) που έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για fake news, θεωρίες συνωμοσίας και σχέσεις με τη Ρωσία…

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναγκάστηκε πάντως από την πλευρά του να παραδεχθεί πως η σύσταση αυτού του Disinformation Governance Board θα μπορούσε να είχε «επικοινωνηθεί» κατά τρόπο περισσότερο σαφές και αποτελεσματικό.
Με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ukraine  |  ΗΠΑ  |  Ρωσία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ