ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί της Βουλής θέτουν θέμα ηγεσίας του επικεφαλής Μακάρθι

O εκάστοτε επικεφαλής της Βουλής είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής για την προεδρία των ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Η θητεία του επικεφαλής Ρεπουμπλικανού της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, μπορεί να οδεύει προς το τέλος της, αφού ένας σκληροπυρηνικός συνάδελφός του ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του.

Ο Ματ Γκετζ δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι θα καταθέσει πρόταση για την απομάκρυνση του Μακάρθι από την ηγεσία. O εκάστοτε επικεφαλής της Βουλής είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Μακάρθι έφερε χθες σε ψηφοφορία ένα μέτρο το οποίο κέρδισε την υποστήριξη των Δημοκρατικών και έτσι αποφεύχθηκε το ομοσπονδιακό «λουκέτο» (shutdown), γνωρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θέση του.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το μέτρο χρηματοδότησης 45 ημερών, λίγες ώρες πριν από το «shutdown». Η Γερουσία, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, ενέκρινε αργότερα με διακομματική υποστήριξη το ίδιο νομοσχέδιο και το έστειλε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει ως νόμο.

Εδώ και καιρό, μια ευάριθμη ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών εντός των Ρεπουμπλικανών αντιτίθεται σε δαπάνη ύψους 300 εκατ. δολαρίων -ποσό που αντιστοιχεί στο 0,02% του συνολικού προϋπολογισμού του 1,5 τρισ. δολαρίων- προκειμένου να εκπαιδευτούν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Αλλα μέλη της Βουλής ζητούν να απορριφθεί η δίωξη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το υπουργείο Δικαιοσύνης και να μην καλύπτει έξοδα αμβλώσεων το Πεντάγωνο για τα μέλη του – όλες είναι οικονομικά αμελητέες. Η σκληροπυρηνική ομάδα θέλει να εξασφαλίσει ότι οι λοιπές κατηγορίες δαπανών δεν θα υπερβούν το ανώτατο όριο του 1,47 τρισ. δολαρίων, περίπου 60 δισ. δολάρια κάτω από το επίπεδο που πρότεινε ο Μακάρθι στις αρχές του μηνός.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση