ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιράν, Ουκρανικό και Συμφωνίες του Αβραάμ στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων Μπλίνκεν-Λαπίντ

Δύο ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις Μπλίνκεν-Λαπίντ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα συστήσει πέντε νέους εβραϊκούς οικισμούς στην έρημο Νέγκεβ.

ΚΥΠΕ

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν άρχισε τις επαφές του στο Ισραήλ, συναντώντας της Κυριακή τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, οι Μπλίνκεν και Λαπίντ προέβησαν σε κοινές δηλώσεις. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε εκτενώς στην ουκρανική κρίση και εξήρε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Αναφέρθηκε επίσης στην περιφερειακή πολιτική του Ιράν, τονίζοντας ότι «πέρα από την προσπάθειά του να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, υιοθετεί μία σειρά από αποσταθεροποιητικές ενέργειες», και παράλληλα καταδίκασε τις ένοπλες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Αραβική Χερσόνησο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ιράν οποτεδήποτε αυτό απειλεί εμάς ή τους συμμάχους και εταίρους μας», είπε και υπεραμύνθηκε της επιδιωκόμενης συμφωνίας με την Κυβέρνηση της Τεχεράνης προκειμένου «να τεθεί ξανά σε συγκεκριμένο πλαίσιο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διευρυνθεί η περιφερειακή συνεργασία εντός του πλαισίου των Συμφωνιών του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.

Αντιφωνώντας τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γιαΐρ Λαπίντ, τόνισε ότι η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι αδιάρρηκτη. Αναφερόμενος στην πολιτική του Ιράν στην περιοχή, τόνισε ότι «το Ιράν δεν είναι ένα ισραηλινό πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ανεχθεί ένα πυρηνικό Ιράν, ούτε τους Φρουρούς της Επανάστασης που συνεχίζουν να διασπείρουν την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «έχουμε διαφωνίες ως προς τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για τις επιπτώσεις της, αλλά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί ώστε να αποτραπεί ο ιρανικός πυρηνικός κίνδυνος. Παράλληλα όμως, το Ισραήλ θα κάνει οτιδήποτε πιστεύει ότι χρειάζεται για να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οτιδήποτε. Για μας, η ιρανική απειλή δεν είναι θεωρητική. Οι Ιρανοί θέλουν να καταστρέψουν το Ισραήλ. Δεν θα το πετύχουν. Δεν θα τους αφήσουμε».

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιστχάκ Χέρτσογκ, τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον Υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, προτού μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αργά το απόγευμα θα μεταβεί στο Σντε Μποκέρ, στην έρημο Νέγκεβ του Νοτίου Ισραήλ, για να συμμετάσχει στη εξαμερή συνδιάσκεψη με τους ομολόγους του από το Μαρόκο, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, υπό την αιγίδα του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών.

Δύο ώρες μετά τις κοινές δηλώσεις Μπλίνκεν-Λαπίντ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα συστήσει πέντε νέους εβραϊκούς οικισμούς στην έρημο Νέγκεβ.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ισραήλ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση