ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισπανία: Περιφερειακές εκλογές-βαρόμετρο για τις εθνικές κάλπες

Η προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδευτεί από πολλές διαμάχες, καταγγελίες για εξαγορά ψηφοφόρων σε μικρές πόλεις, μέχρι και μία άνευ προηγουμένου περίπτωση απαγωγής

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Κυριακή, για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για τις γενικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 12 περιφέρειες και 8.000 κωμοπόλεις και πόλεις, με τις περισσότερες επί του παρόντος να «ελέγχονται» από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κέρδη για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), τα οποία, εάν επαναληφθούν σε λίγους μήνες, το PP θα μπορούσε να ανατρέψει τον σημερινό αριστερό συνασπισμό.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. Πάνω από 35 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει σημαδευτεί από πολλές διαμάχες, καταγγελίες για εξαγορά ψηφοφόρων σε μικρές πόλεις, μέχρι και μία άνευ προηγουμένου περίπτωση απαγωγής.

Οι δημοσκοπήσεις και οι ειδικοί προβλέπουν ότι σε πολλές περιοχές η «μάχη» θα κριθεί στην ψήφο, ενώ θα σημειωθούν ελάχιστες καθαρές πλειοψηφίες. Πλην της περιοχής της Μαδρίτης, όπου η περιφερειακή πρόεδρος Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο, που υποστηρίζεται από το PP, έχει αρκετές πιθανότητες να επανεκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις «δείχνουν» αγώνα επικράτησης στην περιοχή της Βαλένθια, η οποία με πληθυσμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων θα σήμαινε κρίσιμη οπισθοχώρηση για το PSOE. Η Αραγονία και οι Βαλεαρίδες Νήσοι ενδέχεται επίσης να στραφούν προς το PP, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οι εκλογές μπορεί επίσης να σηματοδοτήσουν την αρχή της επιστροφής σε ένα δικομματικό σύστημα που κυριαρχείται από το PSOE και το PP, έπειτα από μία δεκαετία μεγαλύτερης συμμετοχής μικρότερων κομμάτων όπως το αριστερό Podemos, ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης, και οι κεντρώοι Ciudadanos. Αμφότερα τα κόμματα παλεύουν σε πολλές περιοχές για να πιάσουν το απαραίτητο 5%, προκειμένου να αποκτήσουν εκπροσώπηση.

Από την άλλη πλευρά, το PP πιθανότατα θα πρέπει να βασιστεί στο ακροδεξιό Vox για να σχηματίσει κυβερνήσεις σε πολλές περιφέρειες, κάτι που μοιάζει με πιθανό πρόδρομο μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις γενικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση