ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: Εκλογές στη σκιά του πολέμου

Χαμηλή συμμετοχή των πολιτών, που κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν για δημάρχους και τοπικούς συμβούλους σε περίπου 200 πόλεις και χωριά

Καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι Ισραηλινοί πολίτες κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν για τους δημάρχους και τους τοπικούς συμβούλους σε περίπου 200 πόλεις και χωριά.

Η προσέλευση στις δύο φορές αναβληθείσες εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή έως χθες το απόγευμα, με το 17,7% των περίπου 7 εκατ. εγγεγραμμένων να έχει προσέλθει στις κάλπες. Στο μικρό αυτό ποσοστό αποτυπώνεται γλαφυρά και ο όγκος των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και παραμένουν στο εξωτερικό μέχρι νεωτέρας.

Πάντως, για τους εκτοπισμένους που επιθυμούν να ψηφίσουν και οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 400.000, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα μπορέσουν να το κάνουν από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και οι ψήφοι τους αναμένεται να καταμετρηθούν –εκτός απροόπτου– τις επόμενες ημέρες. Ολα τα εκλογικά κέντρα εντός του Ισραήλ θα φυλάσσονται από στρατιώτες σε συνεργασία με υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών.

Στα κιμπούτς

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές αναβάλλονται για τρίτη φορά στις 11 κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας και γύρω από τη Γάζα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαχών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αντίστοιχα. Από τις περιοχές αυτές, στις οποίες βρίσκονται και τα μαρτυρικά κιμπούτς της 7ης Οκτωβρίου, έχουν μέχρι στιγμής εκκενωθεί περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι, ενώ οι προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν σχεδόν καθημερινά.

Ξεχωριστές κάλπες έχουν ήδη στηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε οι εκατοντάδες στρατιώτες που συμμετέχουν στην εκστρατεία να μπορέσουν να επιλέξουν τους υποψηφίους της αρεσκείας τους.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για όλες τις θέσεις ανέρχεται στις 24.910. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 801 κι από αυτούς οι 83 είναι γυναίκες.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας Ισραηλινός Αραβας διεκδικεί τη δημαρχία του Τελ Αβίβ. Ο δικηγόρος Αμίρ Μπαντράν έγινε γνωστός από τις ολονυκτίες που διοργάνωσε στους δρόμους της πρωτεύουσας την επομένη κιόλας ημέρα των επιθέσεων, με κεντρικό σύνθημα «όχι στη βία, όχι στον ρατσισμό». Οι πιθανότητές του ωστόσο είναι μικρές, καθώς έχει να ανταγωνιστεί τον απερχόμενο δήμαρχο Ρον Χουλντάι και την πρώην υπουργό Οικονομικών Ορνα Μπαριβάι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση