ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισραήλ: Ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό

Αλλαγή γραμμής από τον υπουργό Άμυνας και βουλευτές

Kathimerini.gr

Παίρνοντας αποστάσεις από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιοάβ Γκάλαντ, προέβη σήμερα σε ένα διάγγελμα μέσω του οποίου ζήτησε να παγώσει η προωθούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης.

«Χρειαζόμαστε αλλαγές στο δικαστικό σώμα, αλλά οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνονται με διάλογο. Η νομοθετική διαδικασία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε κατά το σημερινό διάγγελμά του ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο κ. Γκάλαντ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του και για το κλίμα που επικρατεί πια στις τάξεις των Ισραηλινών στρατιωτικών. «Το ρήγμα στην κοινωνία περνά στον στρατό και αυτό αποτελεί άμεσο και απτό κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους», δήλωσε ο ίδιος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, έσπευσαν να χαιρετίσουν ως «γενναία» τη σημερινή ομιλία του Γκάλαντ.

Τουλάχιστον δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ (ο Yuli Edelstein και ο David Bitan) έσπευσαν, και εκείνοι, να πάρουν θέση στο πλευρό του υπουργού Άμυνας ζητώντας να παγώσει η νομοθετική διαδικασία που έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Σε περίπου ίδια γραμμή με τον Γκάλαντ φέρεται να κινείται και ο – επίσης προερχόμενος από το Λικούντ – υπουργός Γεωργίας Άβι Ντίχτερ ο οποίος έχει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ζητήσει από τον Νετανιάχου να βάλει στον πάγο την προωθούμενη μεταρρύθμιση τουλάχιστον ως τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, άλλοι υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ζήτησαν από τον Νετανιάχου να απομακρύνει άμεσα τον Γκάλαντ από το υπουργείο Άμυνας.

Με πληροφορίες από the Times of Israel

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση