ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραηλινοί διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του ΟΗΕ στην Ιερουσαλήμ

«Πρόκειται για εξωφρενική εξέλιξη. Για ακόμη μία φορά, οι ζωές του προσωπικού του ΟΗΕ τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο»

Kathimerini.gr

Η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους έκλεισε την έδρα της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έπειτα από πυρκαγιά που έβαλαν Ισραηλινοί στον χώρο του εκτεταμένου συγκροτήματος όπου στεγάζεται, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNWRA, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι αποφάσισε να κλείσει το κτίριο μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Οπως είπε, το περιστατικό της Πέμπτης ήταν το δεύτερο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

«Πρόκειται για εξωφρενική εξέλιξη. Για άλλη μία φορά, οι ζωές του προσωπικού του ΟΗΕ τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

«Είναι ευθύνη του κράτους του Ισραήλ ως κατοχική δύναμη να διασφαλίσει ότι το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Η UNRWA, η οποία ιδρύθηκε για να ασχοληθεί με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, περίπου την εποχή της δημιουργίας του Ισραήλ, αποτελεί εδώ και καιρό στόχο ισραηλινών επιθέσεων.

Από την έναρξη του πολέμου με τη Γάζα Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα να κλείσει η υπηρεσία, κατηγορώντας την για συνενοχή με τη Χαμάς στη Γάζα, κατηγορία την οποία τα Ηνωμένα Εθνη απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσά του, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών τμημάτων που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, τα οποία οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να καταστήσουν μελλοντική πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου κράτους τους.

Επιθέσεις με πέτρες

Ο Λαζαρινί δήλωσε ότι το προσωπικό ήταν παρόν την ώρα του περιστατικού, αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο, οι εξωτερικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από το προσωπικό, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρειάστηκαν χρόνο για να ανταποκριθούν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την ισραηλινή αστυνομία.

Ο Λαζαρινί δήλωσε ότι ομάδες Ισραηλινών έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κατ’ επανάλειψη έξω από το συγκρότημα της UNRWA τους τελευταίους δύο μήνες και ότι αυτή την εβδομάδα πέταξαν πέτρες εναντίον του προσωπικού και των κτιρίων του συγκροτήματος.

Σε πλάνα που μοιράστηκαν με την ανάρτηση του Λαζαρινί, φαίνεται καπνός να υψώνεται κοντά σε κτίρια στην άκρη του συγκροτήματος, ενώ ακούγονται ψαλμωδίες και τραγούδια.

Πλήθος συνοδευόμενο από ένοπλους άνδρες εθεάθη έξω από το συγκρότημα να φωνάζει «Κάψτε τα Ηνωμένα Εθνη», ανέφερε ακόμη ο Λαζαρινί.

Με πληροφορίες από Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση