ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

«Istanbul Airport» το όνομα του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν περισσότεροι από 50 ηγέτες, υπουργοί ξένων κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Newsroom Κ, Αθήνα

«Αεροδρόμιο Ιστανμπούλ» είναι το νέο όνομα του αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της σημερινής τελετής εγκαινίων.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν περισσότεροι από 50 ηγέτες, υπουργοί ξένων κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» θα διατηρήσει τη λειτουργία του, αλλά θα κλείσει για εμπορικές πτήσεις, όταν το «Ιστανμπούλ» καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Εκτίμησε ότι το νέο αεροδρόμιο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας εωσότου ολοκληρωθεί το 2028.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ύψος της επένδυσης, που έφτασε, όπως είπε. στα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια και σημείωσε: «Βλέπουμε το Istanbul Airport ως μία επένδυση όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο».

Χαρακτήρισε επίσης το νέο αεροδρόμιο ως πρότυπο για τον κόσμο, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του, την κατασκευή, τη λειτουργικότητα και τη χρηματοδότηση.

Το νέο αεροδρόμιο θα έχει αρχικά δυνατότητα υποδοχής 90 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

Ο πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησε στενά την κατασκευή του αεροδρομίου στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, που σημαδεύθηκε από καθυστερήσεις και από μία απεργία εργατών που ζητούσαν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Το σχέδιο εντάσσεται στην βούληση του προέδρου της Τουρκίας να μεταβάλει την πρώην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε παγκόσμιο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Η σημερινή τελετή εγκαινίων συμπίπτει μάλιστα με την 95η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η κατασκευή του αεροδρομίου έγινε με βήμα ταχύ , αλλά έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Ετσι η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, μόνο πέντε πτήσεις ημερησίως θα εξυπηρετούνται εκεί και το αεροδρόμιο Ατατούρκ θα παραμείνει εν λειτουργία.

Η δίμηνη μετάβαση θα επιτρέψει να δοκιμασθεί το νέο αεροδρόμιο και να εντοπισθούν τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν, εξήγησε ο Καντρί Σαμσουνλού, ο επικεφαλής της IGA , της μελλοντικής διαχειρίστριας εταιρείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ξενάγησης των ξένων δημοσιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X