ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία: Hedge funds στοιχημάτισαν 39 δισ. ευρώ σε κατάρρευση της οικονομίας της

Οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση και τις αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις

Kathimerini.gr

Το μεγαλύτερο στοίχημα έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων από την οικονομική κρίση του 2008 έχουν βάλει τα hedge funds, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση και την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αυτόν τον μήνα, σε περισσότερα από 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence και όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η βιασύνη των επενδυτών να στοιχηματίσουν κατά της Ιταλίας έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, με φόντο τις περικοπές των ροών από τη Ρωσία, αλλά και το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη (σ.σ. χώρα) σε ό,τι αφορά το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και υπάρχει επίσης η πολιτική αναταραχή», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουνινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ενδεχόμενη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου θα οδηγούσε σε ύφεση άνω του 5% την Ιταλία, εκτός εάν λάμβανε αέριο από τις προμήθειες άλλων χωρών.

Η Ιταλία θεωρείται επίσης από τους επενδυτές ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια και να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.

Η περίοδος σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ξεκίνησε με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2021 έκλεισε τον Ιούλιο, όταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παραιτήθηκε. Οι πρόωρες εκλογές έχουν πλέον οριστεί για τον Σεπτέμβριο.
Με πληροφορίες από FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση