ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Και στην Σομαλία θα ψάξει πετρέλαιο η Τουρκία

Τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο στα ανοιχτά της Σομαλίας ύστερα από κάλεσμα της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια στιγμή που το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκινά εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στα ανοιχτά της Σομαλίας.  «Υπάρχει μια προσφορά από τη Σομαλία. Λένε: Υπάρχει πετρέλαιο στις θάλασσές μας. Δρομολογείται εργασίες με τη Λιβύη, αλλά μπορείτε επίσης να πράξετε το ίδιο και εδώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στα πλαίσια της νέας δημόσιας τοποθέτησης του ανακοίνωσε ότι η Σομαλία έχει προσκαλέσει την Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο στις θάλασσες της και ότι η Άγκυρα θα λάβει ανάλογες πρωτοβουλίες για το όλο ζήτημα.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια παρέχει διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία ελέγχει ορισμένες περιοχές της χώρες.

Γραπτή συμφωνία για Λιβύη ζητά ο Ερντογάν

Στα πλαίσια της ίδιας δήλωσης, ο κ. Ερντογάν άγγιξε επίσης τη διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου που διεξήχθη στις 19 Ιανουαρίου, κατά την οποία οι παγκόσμιες δυνάμεις συζήτησαν για την πορεία προς τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι αν και οι αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή κατάπαυσης του, ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις του Χαλίφα Χάφταρ για ειρήνη καθώς δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο και απλώς έδωσε λεκτική επιβεβαίωση κατά τη σύνοδο κορυφής.

«Φυσικά, το γεγονός ότι η Χάφταρ δεν έχει υπογράψει μέχρι στιγμής κάποιο έγγραφο φέρει σημασία. Όλα [συμφωνημένα στη σύνοδο κορυφής] είναι μια λεκτική διαβεβαίωση και επεσήμανα αυτό [στις παγκόσμιες δυνάμεις] μέσω μιας παροιμιάς μας, «Το παλαιότερο μελάνι είναι ισχυρότερο από τη μεγαλύτερη δυνατή μνήμη». Είπαμε ότι αυτή η πρόθεση για ειρήνη πρέπει να επιβεβαιωθεί γραπτώς, αλλά παρά ταύτα δεν υπογράφηκε τίποτα», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Διαφωνεί με τον Πούτιν

Τέλος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε και την αντίθεση του με τον Ρώσο ομόλογο του για το ζήτημα του Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας.

«Το δήλωσα [στον Πούτιν]: Χαρακτηρίζεται τις ομάδες [με τις οποίες συνεργάζεται η Τουρκία] ως τρομοκρατικές, αλλά το καθεστώς Ασσάντ είναι αυτό που διεξάγει κρατική τρομοκρατία. Αυτός ο άνθρωπος [Μπασάρ Αλ Ασάντ] σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και εξακολουθεί να ρίχνει βόμβες στο Ιντλίμπ. Αλλά, φυσικά, ο [Πούτιν] δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  Ασία  |  Αφρική  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:08

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«To ίδιο ποσοστό θα λάμβανε η ερώτηση αν εμπιστευόμαστε τις συντεχνίες που για χάρη των ψήφων όλες οι ...»
ΑΚΑ  |  09:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X